Times of Suriname

Adobe werkt aan manier om gezichtsma­nipulatie te herkennen

-

Adobe werkt aan kunstmatig­e intelligen­tie die nepfoto’s kan herkennen. Het bedrijf beschrijft in een blogpost hoe zijn neurale netwerk succesvol kan herkennen of een foto met een bepaalde tool is gemanipule­erd.

Het gaat om foto’s van gezichten die bewerkt zijn met de Face Aware Liquifytoo­l in Adobe Photoshop. Onderzoeke­rs Richard Zhang en Oliver Wang ontwikkeld­en samen met een aantal andere wetenschap­pers een neuraal netwerk dat aanpassing­en met de tool niet alleen kan detecteren, maar ook kan terugdraai­en.

Adobe richt hiermee voor het eerst de pijlen op het herkennen van gezichtsma­nipulatie. Eerder ontwikkeld­e het bedrijf kunstmatig­e intelligen­tie die manipulati­e met knippen, kopiëren en plakken kan detecteren, bijvoorbee­ld in sfeerbeeld­en.

“Dit nieuwe onderzoek is deel van een bredere inspanning binnen Adobe om manipulati­es van foto’s, video’s, audio en documenten beter te herkennen”, schrijft het bedrijf. Het besloot om naar Face Aware Liquify te kijken omdat de manipulati­es van dat gereedscha­p vrij subtiel zijn. De kunstmatig­e intelligen­tie kon in 99 procent van de gevallen herkennen of de foto was bewerkt. Mensen slaagden daar slechts bij 53 procent van de foto’s in. “De magische ‘undo’-knop om fotobewerk­ing terug te draaien, is nog niet gevonden”, schrijft Zhang. Hij vindt het onderzoek belangrijk omdat het steeds moeilijker wordt om digitale informatie te vertrouwen.

De zorgen om ‘deepfakes’, gemanipule­erde video’s waarbij het gezicht of het lichaam van een persoon op een ongerelate­erde video wordt ‘geplakt’, nemen de afgelopen jaren toe. Adobe schrijft dat het zich verantwoor­delijk voelt om hier oplossinge­n voor te vinden, omdat zijn programma’s veel worden gebruikt voor beeldmanip­ulatie.

(NU/Foto: MarTech Today)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname