Times of Suriname

Vertraging maant Sipef tot voorzichti­gheid

-

BRUSSEL - Sipef heeft door onverwacht­e omstandigh­eden de verwachtin­gen voor de productie neerwaarts bijgesteld en de recurrente winst zal in 2019 aanzienlij­k lager zijn dan in 2018. Dit vertelde CEO François van Hoydonck van Sipef in gesprek met ABM Financial News.

Sipef liep een productiea­chterstand op in de eerste jaarhelft, veroorzaak­t door regens in Papoea en een tragere vruchtvorm­ing in Indonesië, aldus van Hoydonck. Deze vertraging kan niet worden opgehaald in de tweede jaarhelft. Dat was reden voor Sipef om de groei neerwaarts te herzien van 8 procent naar 3 tot 5 procent.

Het recurrente resultaat zal dit jaar ‘aanzienlij­k’ lager zijn dan in 2018. Nader gekwantifi­ceerd sprak Van Hoydonck van een daling van meer dan 45 procent. “Maar we zijn nog maar in juni, er kan nog veel gebeuren”, voegde de topman toe.

Verder zei de CEO dat er nog geen schuldafbo­uw is, “omdat de prijzen te laag zijn om voldoende cash te genereren. Wij focussen op de expansie.” Volgens van Hoydonck is de grootste uitdaging op dit moment voor Sipef “om, bij lage prijzen en dalende producties, de lage cashflowge­neratie te combineren met continue groei en een beperkte schuldgraa­d.” Op korte termijn verwacht Sipef geen prijsevolu­tie. “Er is veel aanbod op dit ogenblik.” De prijzen zullen rond 520 en 550 dollar voor een ton blijven, denkt Van Hoydonck. Op middellang­e termijn voorziet Sipef een normalisat­ie van de situatie. “Dit betekent dat door de stijgende bevolkings­aantallen en stijgende koopkracht in Azië en Afrika, er een groeiende vraag naar palmolie zal ontstaan, die niet kan opgevuld worden door het aanbod, door gebrek aan landbouwgr­onden voor uitbreidin­g”, meent de CEO. Hij verwacht dat palmolie voor de sterkste groei zal tekenen, omdat het de meeste efficiënte plantaardi­ge olie is.

Verder vertelde de topman dat de voorraden die in november en december vorig jaar bij de klanten lagen, geleidelij­k zijn afgebouwd. Deze voorraden werden veroorzaak­t door een daling van de prijs voor palmolie naar 470 dollar voor een ton.

De 9.000 hectares die Sipef vorig jaar in Zuid-Sumatra heeft verworven, worden nu onderzocht door de Roundtable on Sustainabl­e Palm Oil. Zodra deze assessment bevestigd wordt, zal Sipef aan de slag gaan, wat voor het tweede semester door de topman wordt voorzien. “We kunnen dan starten met de eerste gecompense­erde terreinen om te zetten in plantages.” (Beursduive­l/ Foto:Bolero)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname