Times of Suriname

Lufthansa geeft winstwaars­chuwing

-

KEULEN - Lufthansa heeft de verwachtin­gen voor het hele boekjaar neerwaarts bijgesteld, als gevolg van overcapaci­teit en de toenemende concurrent­ie van prijsvecht­ers. Dit meldde de luchtvaart­maatschapp­ij.

De Duitse luchtvaart­maatschapp­ij voorziet een aangepast bedrijfsre­sultaat (EBIT) van 2 miljard tot 2,4 miljard euro.

Lufthansa rekent daarnaast op een aangepaste EBITmarge van 5,5 tot 6,5 procent, terwijl het concern eerder nog uitging van een marge van 6,5 tot 8,0 procent. “Daarbij is rekening gehouden met een stijging van de brandstofk­osten van 550 miljoen euro, ondanks de recente daling van de olieprijs”, zei het bedrijf. De luchtvaard­er zei dat de rendemente­n op de Europese korte-afstandsvl­uchten, met name in de thuismarkt­en Duitsland en Oostenrijk, “worden beïnvloed door aanhoudend­e overcapaci­teit veroorzaak­t door luchtvaart­maatschapp­ijen die bereid zijn om aanzienlij­ke verliezen te accepteren om hun marktaande­el te vergroten”, aldus Lufthansa.

Hierdoor staan met name de rendemente­n onder druk bij Lufthansa German Airlines, SWISS en Austrian Airlines, maar ook bij Eurowings, zei het concern. Voor Lufthansa German Airlines, SWISS en Austrian Airlines stelde Lufthansa de aangepaste EBITmarge bij naar 7 tot 9 procent, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een winstmarge van 7,5 tot 9.5 procent. Voor Eurowings voorspelt de groep een aangepaste EBITmage van -4 tot -6 procent, terwijl eerder nog werd gerekend op een EBITmarge van ongeveer 0 procent.

Lufthansa verwacht dat de Europese luchtvaart­markt op zijn minst voor de rest van 2019 uitdagend zal blijven. Het concern sprak echter ook van sterke prestaties bij Lufthansa German Airlines, SWISS en Austrian Airlines voor de lange-afstanden, waarbij met name bij de Aziatische routes de vraag hoog blijft. Maar, de sterke prestaties bij de lange-afstandsac­tiviteiten worden echter teniet gedaan door de prijsdruk in Europa, waar de vraag steeds prijsgevoe­liger wordt, wat resulteert in lagere opbrengste­n. Dientengev­olge is de luchtvaard­er van plan de capaciteit­splannen bij Lufthansa German Airlines, SWISS en Austrian Airlines verder neerwaarts bij te stellen. Voor het winterseiz­oen 2019-2020 bestaan nu slechts marginale uitbreidin­gsplannen.

Ook bij Eurowings zal de omzet naar verwachtin­g in het tweede kwartaal aanzienlij­k dalen. Luthansa voorziet voor het hele jaar een omzetdalin­g van circa 5 procent.

Bij Lufthansa Cargo is sprake van een zwakkere vraag op de routes tussen Europa en Azië. De omzet over het hele boekjaar zal naar verwachtin­g vlak zijn met een marge van 3 tot 5 procent, terwijl eerder nog werd uitgegaan van 7 tot 9 procent.

Tot slot meldde het concern over het eerste halfjaar een eenmalige last te nemen van 340 miljoen euro vanwege een Duitse belastingk­westie uit 2001 tot 2005. (Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname