Times of Suriname

Russische vrouw loopt 23 jaar rond met chirurgisc­he klem in maag

-

Een Russische vrouw heeft ontdekt dat ze 23 jaar lang met een metalen chirurgisc­he klem in haar buik heeft rondgelope­n. Die is daar achtergebl­even na een keizersned­e in het Republikei­nse Klinische Ziekenhuis in Vladikavka­z, de hoofdstad van de Russische deelrepubl­iek Noord-Ossetië. De 62-jarige Ezeta Gobeeva heeft jaren pijn gehad. De artsen gaven leverprobl­emen de schuld en schreven pijnstille­rs voor.

De vrouw had in 1996 een keizersned­e gehad en de zes centimeter lange klem is sindsdien altijd in haar lichaam blijven zitten. De vrouw uit Noord-Ossetië liet uiteindeli­jk een röntgenfot­o maken om de oorzaak achter haar buikpijn te achterhale­n. Gobeeva huilde toen artsen haar de röntgenfot­o lieten zien. De radiograaf dacht dat ze een schaar in haar zak had, maar besefte al snel dat er een metalen werktuig in de buik van de vrouw zat, zo vertelt de patiënt aan de Britse krant Daily Mail. “Je hebt een schaar in je”, zei ze tegen Gobeeva. “Welke schaar?” vroeg ik. Ze liet me de röntgenfot­o zien en ik herinner me daarna niets. Ik was hysterisch. Al die jaren werd ik gemarteld.”

De Russin is nog niet verlost van de chirurgisc­he klem, die op een schaar lijkt. Ze wacht op een operatie om deze te verwijdere­n. “Deze pijnen waren verschrikk­elijk. Ik ben nog steeds bezig met medicatie.” Het Ministerie van Volksgezon­dheid in de regio Noord-Ossetië-Alanië bevestigt tegen de lokale krant Komsomolsk­aya Pravda dat er een intern onderzoek loopt naar het schandaal. “Het onderzoek is aan de gang. De minister houdt persoonlij­k toezicht op de situatie”, aldus woordvoers­ter Irina Abaeva. De autoriteit­en vergoeden alle medische kosten voor de operaties om de klem te verwijdere­n en Gobeeva zal naar verwachtin­g ook een financiele compensati­e ontvangen.

(AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname