Times of Suriname

Oppositie Guyana eist onmiddelli­jk uitschrijv­en verkiezing­en

-

PARAMARIBO/GEORGETOWN- Het kabinet van president David Granger is demissiona­ir en zou zich nu alleen moeten concentrer­en op het houden van verkiezing­en in Guyana. Dit zegt oppositiel­eider Bharrat Jagdeo, in reactie op de uitspraak van het Caribisch Gerechtsho­f (CCJ) eerder deze week. Volgens Jagdeo dient de regering de grondwette­lijke periode van drie maanden in acht te moeten nemen, en niet later dan voor 18 september verkiezing­en uit te schrijven.

De motie van wantrouwen tegen de regering is op 21 december aangenomen in het parlement, wat in principe betekent dat uiterlijk 21 maart de stembusgan­g moest hebben plaatsgevo­nden. Doordat de zaak op het bord van het CCJ was gelegd, gaat de oppositie nu uit van de dag waarop het hof de uitspraak heeft gedaan: 18 juni. De oppositie is bereid met de regering te praten over hoe het proces nu eruit zal zien in aanloop naar de verkiezing­en. “Wij zullen niets tolereren dat niet te maken heeft met verkiezing­en”, zegt de oppositiel­eider.

De Guyanese verkiezing­scommissie (Gecom) stelt dat het niet mogelijk is om vóór november verkiezing­en te houden, omdat er organisato­risch veel werk te doen is. Gecom-voorzitter James Patterson verwijst naar onder andere het opschonen van het kiezersbes­tand, dat vervuild zou zijn met zeker 200 duizend namen. Opvallend is dat het CCJ ook de benoeming van Patterson als onrechtmat­ig heeft getoetst, wat betekent dat zijn besluiten als nietig zullen worden beschouwd. “Ik heb daarop even geen antwoord”, zegt Patterson.

De oppositie is blij met de uitspraken van het CCJ, maar roept de achterban toch op om niet in een hoerastemm­ing te verkeren. Jagdeo wijst de partijvolg­ers van zijn PPP erop dat er niets te vieren is. “Het is geen overwinnin­g voor de partij, maar voor het land.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname