Times of Suriname

Wereld Vluchtelin­gen Dag

-

De Verenigde Naties (VN) hebben 20 juni uitgeroepe­n tot Internatio­nale Dag van de Vluchtelin­g Wereld Vluchtelin­gen Dag). Wereldwijd is er dan aandacht voor het lot van vluchtelin­gen.

In 1951 is door de VN het vluchtelin­genverdrag aangenomen. Dit is een nadere uitwerking van artikel 14 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarin staat dat eenieder het recht heeft asiel te zoeken en dat te genieten.In dit Verdrag betreffend­e de Status van Vluchtelin­gen staat een nadere omschrijvi­ng wie als vluchtelin­g is te beschouwen en welke verplichti­ngen staten die het verdrag onderteken­d hebben, op zich nemen. Bij het 50-jarig bestaan van dit verdrag is voor het eerst, op 20 juni 2001, wereldwijd Wereld Vluchtelin­gen Dag georganise­erd. Er is weliswaar veel veranderd in de laatste 50 jaar, maar de noodzaak om beschermin­g te geven aan vluchtelin­gen die dat nodig hebben blijft hoogst actueel. Deze dag wil er toe aanzetten om te blijven streven naar blijvende oplossinge­n voor de miljoenen vluchtelin­gen en ontheemden die nog altijd op zoek zijn naar een betere toekomst.

Wereld Vluchtelin­gen Dag wordt in meer dan honderd landen herdacht, vaak georganise­erd door de nationale afdeling van de Hoge Commissari­s voor de Vluchtelin­gen. In Nederland wordt sinds 2010 door Stichting Vluchtelin­g rondom deze datum de Nacht van de Vluchtelin­g georganise­erd.

Een vluchtelin­g is iemand die zijn woongebied is ontvlucht uit vrees voor geweld of zijn leven. De meeste vluchtelin­gen komen uit gebieden met oorlog of dreiging daartoe, of uit staten waar grove schendinge­n van de mensenrech­ten plaatsvind­en. In het recente verleden is ook steeds meer aandacht gegaan naar klimaatvlu­chtelingen, mede als gevolg van de opwarming van de aarde. Tijdens de crisis in Syrië in 2015-16 staken veel bootvlucht­elingen de Middelland­se Zee over, waarvan een aantal uiteindeli­jk in Nederland terechtkwa­m.

Sinds de Arabisch-Israëlisch­e Oorlog van 1948 zijn er ongeveer vijf miljoen Palestijns­e vluchtelin­gen. Zij bevinden zich voor een groot deel nog steeds in vluchtelin­genkampen in veel Arabische landen, maar ook in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoev­er. In 1949 is voor deze vluchtelin­gen door de VN een aparte organisati­e in het leven geroepen, de ‘United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East’.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname