Times of Suriname

Verwonderi­ng om mega-hagel: “Alsof het stenen zijn”

-

DE BILT - Hagelbuien trekken over Nederland. Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de provincie Noord-Brabant en code geel voor andere provincies. Het weerinstit­uut verwacht in Brabant zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur en zwaar onweer door het hele land.

Vanuit het zuidwesten trekken zware onweersbui­en over het land. De heftigste buien worden verwacht in het zuiden en oosten, meldt Weeronline. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen.

Ook het verkeer heeft last van de felle buien. Rijkswater­staat waarschuwt voor gladde wegen. Inmiddels zijn de hagelbuien over Brabant – overigens erg plaatselij­k – getrokken en komen ook meldingen uit andere plekken in het land, onder meer Nieuwegein en Enschede. Dennis van Vlaardinge­n maakte de hagelbui mee in Etten-Leur. Hij raapte een hagelsteen op van 3,5e centimeter. “Alsof er stenen in de vijver werden gegooid.”

Van Vlaardinge­n werd erdoor verrast. “Ik hield het goed in de gaten, de buien zouden zich in het oosten concentrer­en. Code geel. Zal wel meevallen, denk ik. Op enig moment betrekt het en begon het te hagelen. Met mijn lichtkoepe­ls was dat een aardig lawaai.”

Hij wilde nog even naar buiten stappen maar ‘de hagelstene­n sprongen tegen m’n benen en schouder op’, aldus de geboren Bredanaar. Meerdere Twitteraar­s melden de hagel in Etten-Leur, maar ook op andere plaatsen.

Veel twitteraar­s verwonderd­en zich over de doorsnede van de hagelstene­n. “Ik wil niet weten hoe het klinkt als er ’formaatje golfbal’ naar beneden komt”, schreef iemand. Het onweer heeft overigens te maken met de warme temperatur­en. Die blijven nog wel even. (De Telegraaf)

 ??  ?? Iemand toont de grote hagelstene­n. (Foto: De Telegraaf)
Iemand toont de grote hagelstene­n. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname