Times of Suriname

VN-rapport: Bewijs dat Saoedische kroonprins achter moord Khashoggi zit

-

SAOEDI-ARABIË - De betrokkenh­eid van kroonprins Mohammed Bin Salman van Saoedi-Arabië bij de moord op journalist Jamal Khashoggi moet officieel worden onderzocht, stelt de VN in een gisteren verschenen rapport. Hierin staat dat er geloofwaar­dig bewijs is dat Bin Salman schuld heeft aan de moord.

Speciaal VN-rapporteur Agnes Callamard heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar wat er is gebeurd met Khashoggi. De kritische journalist verdween begin oktober tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanboel.

Callamard oordeelt dat de dood van de journalist een “internatio­nale misdaad is”. In het honderd pagina’s tellende rapport constateer­t zij dat Khashoggi “het slachtoffe­r is geworden van een opzettelij­ke executie met voorbedach­ten rade”. Volgens Callamard was Saoedi-Arabië voor deze moord verantwoor­delijk. De VN-rapporteur maakte voor haar onderzoek gebruik van opnames van conversati­es in het consulaat waar Khashoggi werd gedood. De opnames zijn gemaakt door de Turkse geheime dienst. Callamard verrichte verder met een groep forensisch experts onderzoek in het consulaat. Ook deelden de Turkse autoriteit­en bewijsmate­riaal met het VN-team. De rapporteur roept in de conclusies van haar rapport landen op het aantal sancties tegen Saoedi-Arabië en de kroonprins in het bijzonder uit te breiden.

De Saudische minister van Buitenland­se Zaken verwierp het rapport gistermidd­ag in een reactie op Twitter. Volgens hem bevat het rapport “duidelijke tegenstrij­digheden” en “ongegronde beschuldig­ingen”, die de geloofwaar­digheid van het rapport aantasten.

Riyad en kroonprins Mohammed Bin Salman hebben nog niet gereageerd op het rapport.

Vlak voor zijn dood zei een van de Saoedische medewerker­s tegen de journalist: “We zijn gekomen om je te halen.” Toen Khashoggi weigerde mee te werken, ontstond een gevecht, zo is te horen op de opnames. Volgens het rapport is uit de opnames op te maken dat hij daarna werd gewurgd met een plastic zak.

Het rapport legt de schuld voor de moord nadrukkeli­jk bij de Saoedische kroonprins. In de eerste weken na de verdwijnin­g van de journalist veranderde­n Bin Salman en het koningshui­s hun verhaal meerdere malen. Maar uiteindeli­jk stelde Bin Salman dat de moord een rogue operation was waar de kroonprins niets van afwist.

Deze lezing wordt niet gestaafd door de bewijzen die de VN heeft gevonden. Ook staat in het rapport dat het onderzoek van de Saoedi’s en de Turken naar de moord op Khashoggi niet onbevooroo­rdeeld en niet grondig is verricht.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname