Times of Suriname

‘Roemeense Macron’ nieuwe fractielei­der voor Europese liberalen, Verhofstad­t “onder curatele geplaatst”

-

ROEMENIË - Dacian Ciolos, voormalig premier van Roemenië en gewezen Europees Commissari­s van Landbouw, is gisteren aangeduid als nieuwe fractielei­der voor de liberalen in het Europees Parlement. Ciolos zal de Renew Europe-fractie in het Europese halfrond aanvoeren. Wil dat zeggen dat de rol van oud-premier Guy Verhofstad­t, die sinds 2009 fractievoo­rzitter was, uitgespeel­d is? Weekblad Knack citeert liberale bronnen die zeggen dat er onvrede is over de persoonlij­ke ambities van Verhofstad­t. Daarom zou hij zelfs “onder curatele” geplaatst zijn.

Renew Europe, de nieuwe fractie in het Europees Parlement die de liberalen van ALDE en de verkozenen uit de beweging van de Franse president Emmanuel Macron bundelt, heeft dus haar fractielei­der. De Roemeen Dacian Ciolos volgt Verhofstad­t op die de voorbije jaren de liberale ALDE-fractie heeft geleid. Volgens Politico kreeg Ciolos, soms ook wel de ‘Roemeense Macron’ genoemd, de steun van onder meer Macron zelf en de Spaanse liberale partij Ciudadanos.

Politico schreef ook dat Verhofstad­t, die geen kandidaat meer was om zichzelf op te volgen als fractielei­der, nu voorzitter van het Europees Parlement wil worden. Daarover wilde hij een akkoord sluiten met de christende­mocraten, zo meldde de site vorige week al. De nieuwe parlements­leden moeten in de eerste week van juli met tweederdem­eerderheid een nieuwe voorzitter kiezen.

Niet alleen heerst er onvrede over de persoonlij­k ambitie van onze oud-premier, ook vinden de liberalen het voorzitter­schap van het Europees Parlement niet prioritair. In de eerste plaats wil de liberale familie de Deense Eurocommis­saris Margrethe Vestager als Commissiev­oorzitter. Als dat niet zou lukken, dan willen de liberalen het voorzitter­schap van de Europese Raad opeisen. Voor die functie, die nu in handen is van de Pool Donald Tusk, zouden onze premier Charles Michel en zijn Nederlands­e collega Mark Rutte nog in aanmerking komen.

Omdat hij te veel soloslim speelde, zou Verhofstad­t voortaan de onderhande­lingen met de andere fractievoo­rzitters niet langer alleen mogen voeren en geflankeer­d worden door de Franse oud-diplomaat Nathalie Loiseau.

Renew Europe is de derde grootste fractie in het Europees Parlement na de Europese Volksparti­j (EVP) en de socialiste­n en sociaaldem­ocraten (S&D).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname