Times of Suriname

VS blijft bij uitleg ‘Iraanse zeemijnen’ tankers

-

(HLN) VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN - Eén van de tankers die deze maand in de Golf van Oman zijn belaagd, had te maken met een soort magneetmij­n die lijkt op en Iraans type mijn. Dit zeggen Amerikaans­e onderzoeke­rs in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

De VS willen aantonen dat Iran achter aanvallen op tankers in de wateren tussen het Arabisch schiereila­nd en Iran zit. Op 12 mei en 13 juni zijn zo tankschepe­n beschadigd. Eerder hadden de VS een video verspreid waarop te zien zou zijn dat Iraanse militairen een niet ontplofte mijn verwijdere­n van de zijkant van een van de beschadigd­e schepen.

Volgens de Amerikanen in Fujairah (VAE) is het Japanse schip de Kokuka Courageous door een ‘zeeslakmij­n’ beschadigd. Iran zegt de wateren open te willen houden en bestrijdt de Amerikaans­e beschuldig­ingen. Buitenland­minister Javad Zarif noemde de aanvallen “verdacht”. Iran verdenkt de VS ervan dat zij het eigen fel anti-Iraanse beleid willen rechtvaard­igden zwart te maken.

Het Japanse bedrijf van de Kokkuka Courageous, waarvan de bemanning werd gered door een Nederlands schip, veegde eerder de insinuatie­s van de VS van tafel. Volgens de directeur was de schade niet door een mijn, maar door een ‘flying object’ ontstaan en was het schip beschoten. Bemannings­leden hadden dat gezien. “Ik geloof niet dat er een mijn aan boord was”, stelde directeur Yutaka Katada.

(De Telegraaf)

door

Iran

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname