Times of Suriname

Marta schrijft WK-historie

-

VOETBAL - De Braziliaan­se Marta (33) heeft historie geschreven tijdens de met 1-0 gewonnen WK-wedstrijd tegen Italië. Marta benutte een strafschop en maakte daarmee haar zeventiend­e WK-goal. Geen man of vrouw maakte ooit meer goals op een mondiale eindronde.

Italië had de eerste twee wedstrijde­n in Groep C al gewonnen van Australië (2-1) en Jamaica (5-0) en was dus al verzekerd van een plek in de knock-outfase van het WK in Frankrijk. Brazilië verloor met 2-3 van Australië en won van Jamaica (3-0) en had dus nog baat bij een positief resultaat in het duel met Italië. Dat was ook te merken aan de wedstrijd. Brazilië gaf vol gas en probeerde de koploper van Groep C onder druk te zetten. Uiteindeli­jk had Brazilië de hulp nodig van de Mexicaanse arbiter Lucila Venegas om tot een goal te komen. De arbiter wees in de tweede helft naar de stip nadat Debinha na een Italiaanse schouderdu­w naar de grond ging. Dat cadeautje werd door Marta vanzelfspr­ekend graag uitgepakt. Ze zette Brazilië op 1-0 met een historisch­e treffer. Het was namelijk haar zeventiend­e op een WK en daarmee is ze nu de all-time topscorer op een WK (van zowel mannen als vrouwen). Miroslav Klose stond bij de mannen op zestien WK-goals.

Ook Australië meldt zich in de volgende ronde. De Matilda’s wonnen met 1-4 van de vrouwen van Jamaica. Basis voor die overwinnin­g werd al voor rust gelegd. Samantha Kerr was tweemaal trefzeker en verzorgde een 2-0 ruststand. Jamaica deed kort na rust wel iets terug via Havana Solaun, maar ook na rust stond er geen maat op Kerr. Ze maakte in totaal vier goals en bezorgde Australië daarmee een 4-1 overwinnin­g. Italië eindigt eerste in de poule, Australië tweede en Brazilië derde: allen met zes punten.