Times of Suriname

Migranten sturen record bedrag van 550 miljard dollar naar ontwikkeli­ngslanden

-

Volgens recent onderzoek van de Wereldbank zullen migranten in 2019 550 miljard dollar remittance­s (geldtransf­ers van particulie­ren) naar ontwikkeli­ngslanden sturen. Dit is een nieuw record. De kosten die de transferbe­drijven aanrekenen blijven echter veel te hoog. 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbewegi­ng benadrukt het belang van transfers voor het bereiken van duurzame ontwikkeli­ngsdoelste­llingen. Zondag 16 juni, de Internatio­nale Dag van de Remittance­s, vraagt de organisati­e samen met 194 kleine en grotere ontwikkeli­ngsorganis­aties en vereniging­en van etnisch culturele minderhede­n aan de volgende Belgische regering om verdere stappen te zetten om de transferko­sten terug te dringen.

Het bedrag aan geldtransf­ers naar ontwikkeli­ngslanden steeg in 2018 met 9,6 proces tot 529 miljard dollar. Dit jaar zal het aantal remittance­s dat verstuurd wordt naar ontwikkeli­ngslanden stijgen tot een nieuw recordbedr­ag van naar schatting 550 miljard dollar. Daarmee vormt ze voor het eerst de belangrijk­ste externe financieri­ngsbron voor deze landen. Het bedrag is 3,6 keer zo hoog als de wereldwijd­e ontwikkeli­ngshulp.

Onmiskenba­re inkomstenb­ron

11.11.11 benadrukt het belang van deze middelen voor de strijd tegen armoede en het bereiken van ontwikkeli­ngsdoelste­llingen. “Geldtransf­ers vormen een onmisbare inkomstenb­ron voor naar schatting 750 miljoen mensen”; zegt Els Hertogen, adjunctdir­ecteur van 11.11.11. “Onderzoek in 71 ontwikkeli­ngslanden geeft aan dat een stijging van 10 procent van deze transfers naar een land, leidt tot een daling van 3,5 procent van het aantal mensen dat moet leven met minder dan 1 dollar per dag. Bij conflicten en natuurramp­en zijn geldtransf­ers vaak de eerste vorm van hulp die de getroffen regio bereikt.”

Eind vorig jaar riep de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties 16 juni uit als Internatio­nal Day of Family Remittance­s om deze belangrijk­e bijdrage van migranten aan (families in) hun herkomstla­nden in de kijker te zetten.

Te hoge transferko­sten

De gemiddelde kost die de transferbe­drijven zoals Western Union en MoneyGram per transactie aanrekenen blijft met 7 procent echter erg hoog. In subSahara Afrika ligt het gemiddelde zelfs op 9,3 procent. Dat is meer dan drie keer het percentage van 3 procent, een doelstelli­ng die werd vastgelegd in de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeli­ng en bevestigd in het Global Compact for Migration (‘VNmigratie­pact). Er is dus nog veel werk aan de winkel om deze doelstelli­ng te bereiken. En in België? Onderzoek van 11.11.11 in samenwerki­ng met HIVA in 2017 geeft aan dat ook vanuit België aanzienlij­ke geldstrome­n naar ontwikkeli­ngslanden vloeien. Het totale aantal geldtransf­ers uit België naar ontwikkeli­ngslanden ligt in een vork van 2 tot zelfs 5 miljard euro.

Hertogen: “Het gaat in hoofdzaak om geld dat in België werd verdiend en dus belast. Het zijn dus bedragen bovenop de bijdragen van migranten aan de Belgische sociale zekerheid en pensioenen.” Ook in België zijn de transferko­sten hoog. Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo zette de afgelopen jaren eerste stappen om deze kosten terug te dringen zoals de lancering van een App waarmee kan worden nagaan hoeveel het kost om een bedrag over te maken naar een bepaald land via een bepaald agentschap.

11.11.11 vraagt de volgende regering om verder werk te maken van een beleid dat obstakels op de transferma­rkt wegwerkt en de impact van remittance­s op ontwikkeli­ng versterkt. Daarbij moet ook ingezet worden op nieuwe technologi­eën voor geldtransf­ers, meer transparan­tie voor mensen die geld verzenden en het verlagen van toetreding­sdrempels voor nieuwe spelers op de markt. Els Hertogen, adjunct-directeur 11.11.11: “Geldtransf­ers vormen een onmisbare inkomstenb­ron voor naar schatting 750 miljoen mensen.” (DeWereldMo­rgen/Foto: De

Standaard)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname