Times of Suriname

Vredesacti­e verwelkomt annulering wapenexpor­tvergunnin­gen naar Saoedi-Arabië

-

De Raad van State vernietigd­e vijf Waalse wapenexpor­tvergunnin­gen naar Saoedi-Arabië. Vredesacti­e verwelkomt de beslissing van de Raad van State. Volgens de organisati­e gaat het om hetzelfde type wapens dat vorige maand via de haven van Antwerpen werd uitgevoerd.

De Raad van State vernietigd­e vijf Waalse wapenexpor­tvergunnin­gen naar SaoediArab­ië. Het gaat daarbij om dezelfde vergunning­en die in 2018 geschorst werden. Het gaat daarbij om vuurwapens en munitie van FN Herstal en geschutsko­epels van CMI Defence. De Franstalig­e Mensenrech­tenliga en het Franstalig­e vredesorga­nisatie CNAPD diende eind 2017 beroep in tegen deze vergunning­en.

De export vanuit België naar SaoediArab­ië gaat echter nog steeds voort. Volgens cijfers van de Nationale Bank exporteerd­e België in 2018 voor 184 miljoen aan vuurwapens en munitie naar SaoediArab­ië. Volgens informatie van de vzw Vredesacti­e wordt minstens een deel daarvan geëxportee­rd via de haven van Antwerpen. De organisati­e kon de hand leggen op informatie die aantoont dat in mei het Saoedisch schip de Bahri Yanbu zes containers aan munitie oppikte met SaoediArab­ië als bestemming. Het gaat daarbij over dezelfde types van wapens als in de vernietigd­e vergunning­en. “De beslissing van de Raad van State onderstree­pt nogmaals dat de wapenexpor­t naar SaoediArab­ië onmiddelli­jk moet stoppen”, zegt Bram Vranken van Vredesacti­e. “De wapenexpor­tregels zijn duidelijk. Wapens mogen niet geexportee­rd worden als er een risico bestaat dat deze wapens gebruikt worden in een conflict of voor het begaan van mensenrech­tenschendi­ngen.” SaoediArab­ië is betrokken partij in de zeer bloedige oorlog in Jemen die aan meer dan 70.000 mensen het leven heeft gekost. Waalse minister-president Borsus zegt dat sinds de moord op Khashoggi er geen nieuwe wapenexpor­tvergunnin­gen voor SaoediArab­ië meer worden gegeven. Dat volstaat niet. Gezien de ernst van de situatie in Jemen moeten ook reeds bestaande vergunning­en ingetrokke­n worden. Het is door de ononderbro­ken toevoer vanuit België en andere landen zoals Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk dat de oorlog in Jemen kan doorgaan. De organisati­es laten het daar niet bij. Vredesacti­e en de Waalse organisati­es CNAPD en Ligue des Droits Humains hebben een strafklach­t ingediend tegen wapenfabri­kanten FN Herstal en CMI Defence. De organisati­es willen dat alle nog lopende wapenlever­ingen naar SaoediArab­ië door deze bedrijven stopgezet worden.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname