Times of Suriname

Dokteres verliest licentie nadat ze poseert in bikini

-

Een dokteres uit Myanmar mag niet meer werken als arts nadat ze meermaals in bikini poseerde op Facebook en Instagram. “Mijn lichaam, mijn rechten”, reageert ze. Nang Mwe San studeerde zeven jaar geleden af als dokteres aan de universite­it van Yangon. Al die jaren heeft ze als dokteres gewerkt, zowel in ziekenhuiz­en als vrijwillig­erswerk. Twee jaar geleden ontdekte ze een nieuwe passie: modelleren. Ze combineerd­e haar job als dokteres met modellenwe­rk, niet alleen omdat ze het graag doet, maar ook omdat het beter verdient. Jonge dokters verdienen in overheidsz­iekenhuize­n 140 euro per maand, en in privézieke­nhuizen ongeveer het dubbele daarvan.

In januari kreeg Nang echter een waarschuwi­ng van de doktersraa­d. De 29-jarige dokteres moest haar foto’s die de Myanmarese traditie niet respecteer­den, verwijdere­n. Deed ze dat niet, dan zou haar dokterslic­entie ingetrokke­n worden. Ze bleef echter bikinifoto’s posten en onlangs werd beslist om haar licentie af te nemen, tot grote frustratie van Nang zelf. “De maatschapp­ij bezit vrouwenlic­hamen niet. Mijn lichaam, mijn rechten”, schreef ze op

Nang hekelt het feit dat Myanmarese vrouwen geen volledige vrijheid hebben als het aankomt op beroepen en kleding. “Er is zoveel seksisme hier. De overheid wil niet dat vrouwen hoge functies bekleden. En ze beoordelen vrouwen op wat we dragen. We mogen van hen niet eens jeansbroek­en dragen”, vertelt ze aan The New York Times.

(Metrotime/Foto: Myanmar

Mix)

 ??  ?? Instagram.
Instagram.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname