Times of Suriname

OVV: Controle op voedselvei­ligheid in Nederland schiet tekort

-

DEN HAAG - De manier waarop de veiligheid van voedsel gecontrole­erd wordt in Nederland schiet tekort, constateer­t de Onderzoeks­raad voor Veiligheid (OVV) in een gisteren verschenen rapport.

Er is geen gestructur­eerde aanpak om opkomende risico’s te ontdekken en te beoordelen. Risico’s worden daarom niet altijd goed in beeld gebracht of te laat ontdekt, met als gevolg dat mensen onnodig ziek worden. Volgens de onderzoeke­rs richt de voedselsec­tor zich vooral op bekende risico’s die zich in het verleden hebben voorgedaan. “Door veranderen­de omstandigh­eden kunnen voedselvei­ligheidsri­sico’s zich echter in een andere hoedanighe­id voordoen of in ernst toenemen”, stelt de raad. De onderzoeke­rs constatere­n ook dat in de Verenigde Staten groenten en fruit als belangrijk­ste oorzaak worden gezien van voedselinf­ecties, terwijl in Nederland dit risico

SCCN TV 17.1

juist heel laag wordt ingeschat. “Het opmerkelij­ke is dat geen onderzoek is gedaan naar dit verschil en dat niet bekend is wie het dichtste bij de waarheid zit.” De ontdekking van het bestrijdin­gsmiddel fipronil in eieren in de zomer van 2017, was voor de raad aanleiding om het voedselvei­ligheidssy­steem in Nederland te onderzoeke­n. De Onderzoeks­raad wijst erop dat Nederland de afgelopen jaren meerdere malen is opgeschrik­t door incidenten met voedsel, waaronder salmonella in gerookte zalm, fraude met paardenvle­es en Q-koorts. Volgens de organisati­e is een ‘steviger’ veiligheid­ssysteem noodzakeli­jk om opkomende risico’s vooraf goed te kunnen inschatten en tijdig te kunnen ingrijpen. “Wanneer incidenten zich voordoen, is het van belang dat signalen sneller en beter worden herkend en opgepakt”, zegt de OVV. Binnen de huidige werkwijze is de signalerin­g en beoordelin­g van opkomende risico’s volgens de raad versnipper­d.

(NU)

 ??  ?? Een fruitstand. (Foto: RD)
Een fruitstand. (Foto: RD)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname