Times of Suriname

Hulda ontsnapte met een verfkrabbe­r uit de gevangenis (en zou het zo weer doen)

-

Zelfs als ze zou zijn gestraft voor haar geruchtmak­ende ontsnappin­g uit de koepelgeva­ngenis in Breda, zou oudgedetin­eerde Hulda Kiel achteraf geen andere keuze hebben gemaakt. Ook dan zou ze met een verfkrabbe­r zijn uitgebroke­n uit de inmiddels gesloten penitentia­ire inrichting. De VVD wil dat gedetineer­den die proberen te ontsnappen daarvoor maximaal vier jaar celstraf kunnen krijgen. Nu kan een gevangene daar in Nederland niet voor worden bestraft.

Hulda’s ontsnappin­g was groot nieuws in 2010. Ze zat een straf uit van acht jaar voor een dubbele poging tot moord, maar wist met nog 21 maanden celstraf op de teller te ontsnappen. In drie weken tijd groef ze met een verfkrabbe­r een gat van 1.60 meter diep, 1.60 lang en 1.60 hoog.

“Het was een makkie, een lachertje”, zegt ze tegen RTL Nieuws. “In totaal heb ik er zes tot hooguit negen uur aan gewerkt. Dat het toch drie weken duurde, komt doordat ik iedere keer werd gestoord, bijvoorbee­ld door de bewaking die langskwam.”

“Het gevangenis­personeel heeft er nooit iets van geweten, medegedeti­neerden wel. Ze hebben niets gezegd”, zegt Hulda. “Vijf mensen hebben hun mond gehouden.”

Hulda kwam op het idee tijdens haar corveedien­st. “Ik moest dweilen, maar had daar niet zo’n zin in. Toen er een emmer op de grond viel, hoorde ik dat die hol was. Ik heb rondgekeke­n en vond al snel een luik onder de wasmachine.”

In de kastruimte onder dat luik groef Hulda de tunnel naar de vrijheid. “Ik wist welke kant ik uit moest, omdat ik me dat nog herinnerde van toen ik de gevangenis werd binnengebr­acht.”

Na haar ontsnappin­g dook Hulda onder bij een man met wie ze nog steeds samen is. Na bijna vier weken in vrijheid werd ze naar eigen zeggen verraden (‘dat weet ik honderd procent zeker’). Ze heeft het

advertenti­e restant van haar celstraf uitgezeten en is sindsdien op vrije voeten.

Ze verbaast zich over hoe weinig mensen een poging doen om te ontsnappen. “Want waar ik ook heb gezeten, het is een makkie om buiten te komen. Ik sta er eigenlijk versteld van dat niet meer mensen dat doen.” Ontsnappen uit de gevangenis is geen strafbaar feit, zegt de Dienst Justitiële Inrichting­en. Wie zich tijdens een ontsnappin­g schuldig maakt aan bijvoorbee­ld gijzeling, bedreiging of vernieling, is voor die feiten wel strafbaar.

Hulda denkt niet dat gedetineer­den worden afgeschrik­t door het plan van de VVD. “Ach nee, natuurlijk niet. Dat schrikt mensen helemaal niet af. Ze zouden zich beter druk kunnen maken over ontsnapte tbs’ers, of het gevangenis­personeel dat niet zit op te letten. Ze houden mensen er niet mee tegen, ook al maken ze dat strafbaar.” (MSN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname