Times of Suriname

India stuurt oorlogssch­epen naar Midden-Oosten

-

INDIA - De Indiase marine stuurt twee oorlogssch­epen naar de Golf van Oman om Indiase handelssch­epen te beschermen. Dit besluit werd genomen vanwege de aanvallen op olietanker­s die zich hebben voorgedaan in de afgelopen zes weken. “De torpedojag­er INS Chennai en het patrouille­vaartuig INS Sunayna zullen worden ingezet in de Golf van Oman en de Perzische Golf om de maritieme veiligheid te garanderen”, aldus de Indiase marine. Er zullen ook vliegtuige­n worden gestuurd naar het gebied om operatie ‘Sankalp’ uit te voeren.

De VS en Iran verschille­n van mening omtrent het gebied waar een Amerikaans­e drone onlangs is neergehaal­d. Iran beweert dat de drone zich in het Iraanse luchtruim bevond, maar de VS beweert dat die zich in het internatio­nale luchtruim bevond. Het incident heeft de spanningen die teweeg werden gebracht vanwege de aanvallen op zes burgersche­pen in de afgelopen zes weken verergerd. De VS beschuldig­t Iran van de aanvallen en heeft onlangs een video vrijgegeve­n waarop te zien is ‘hoe Iraanse soldaten een mijn die nog intact is, van een van de aangevalle­n schepen verwijdere­n.’ Teheran heeft de beschuldig­ingen met klem ontkend.

Twee olietanker­s werden volgens de Amerikaans­e marine vernietigd door mijnen in de Golf van Oman op 13 juni, en 4 andere werden beschadigd nabij de kust van de Verenigde Arabische Emiraten op 12 mei. Geen van de schepen die werden aangevalle­n voeren onder de Indiase vlag, maar men heeft gewaarschu­wd dat schepen van alle landen op hun hoede moeten zijn in het Midden-Oosten. De schepen die werden aangevalle­n hadden slechts een ding gemeen en dat is het gebied waar ze werden aangevalle­n.

De INS Chennai is een van de nieuwste en sterkste schepen van de Indiase marine. De INS Sunayna is ook een van de nieuwe schepen van de marine. India heeft niet aangegeven waar de schepen zich momenteel bevinden en wanneer ze in de Golf van Oman zullen arriveren.

De VS heeft meerdere troepen gestuurd naar het MiddenOost­en, vanwege de spanningen met Iran. De Amerikaans­e overheid maakte deze week bekend dat duizend troepen zullen worden toegevoegd aan de duizenden die al aanwezig zijn in de regio.

De Indiase marine maakte duidelijk dat ze steeds haar bijdrage zal leveren voor het behoud van de vrede en stabilitei­t in de regio van de Indische Oceaan.

(CNN)

 ??  ?? De Indiase torpedojag­er INS Chennai is op weg naar de Golf van Oman om handelssch­epen te beschermen tegen aanvallen van Iran.
De Indiase torpedojag­er INS Chennai is op weg naar de Golf van Oman om handelssch­epen te beschermen tegen aanvallen van Iran.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname