Times of Suriname

“Leiderscha­p tonen in kwestie overname Afobakadam”

-

PARAMARIBO - Er is technisch en administra­tief nog heel wat te doen om de overname van de Afobakawat­erwerken door de Staat Suriname soepel te laten plaatsvind­en. Het is niet uitgeslote­n dat gaandeweg het proces kinderziek­tes kunnen optreden, maar leiderscha­p zal volgens minister Sergio Akiemboto van Natuurlijk­e Hulpbronne­n een doorslagge­vende rol spelen. “We moeten leiderscha­p tonen om een besluit te nemen en ervoor zorgdragen dat we als één man erachter staan om het te corrigeren”, zegt de bewindsman. De overname van de krachtcent­rale en stuwdam in Brokopondo, gepland voor uiterlijk 31 december dit jaar, zal een historisch moment voor Suriname betekenen.

Toch is er nog heel wat te doen en er zullen de komende maanden spijkers met koppen geslagen moeten worden om onder andere wetgeving in orde te maken en de Energie Autoriteit Suriname (EAS) in te stellen. “Het lange termijn Energie Sectorplan moet ook nog afgewikkel­d en uitgewerkt worden, De raamwet voor energie is al goedgekeur­d door het parlement, en daarin moeten we verder zitten als ministerie om inderdaad deze verder uit te werken”, zegt de bewindsman.

Hij is de afgelopen week gestart met het houden van sessies met betrekking tot de overname van de Afobakadam en de nieuwe overeenkom­st met bauxietmul­tinational Alcoa; de eigenaar van de waterwerke­n. Intussen is de presidenti­ële onderhande­lingscommi­ssie gehoord over de conceptove­reenkomste­n met Alcoa, in navolging van de Brokopondo Overeenkom­st die beëindigd zal worden. “Het is een enorme uitdaging. Het is een delicaat vraagstuk geworden in de samenlevin­g. Iedereen praat erover en iedereen heeft een eigen mening en standpunt. Ik zal ook praten met mensen die daar een andere mening over hebben, dan kan ik op basis daarvan mijn mening en inzichten geven, maar we moeten niet te lang dralen. Het kost het land geld, we moeten ergens een besluit nemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname