Times of Suriname

Nationaal Drugsplan 2019-2024 in de maak

-

PARAMARIBO - “Het Nationaal Drugsplan 2019-2024 is in de maak en zal gauw worden aangenomen en tot uitvoering worden gebracht”, zei vicepresid­ent Ashwin Adhin gisteren bij de afsluiting van de 21ste antidrugsc­onferentie van de Europese Unie (EU) en de Gemeenscha­p van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied (Celac), die in Paramaribo werd gehouden.

“Suriname heeft de drugsprobl­ematiek in het land verheven naar het niveau van nationale veiligheid en het is onze toppriorit­eit. Middels dit aangepaste Nationaal Drugsplan dat de komende jaren tot uitvoering zal worden gebracht, zullen wij ervoor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van het volk wordt gewaarborg­d en ook dat de mensenrech­ten worden nageleefd”, zei Adhin. Volgens hem werken de autoriteit­en onder andere al aan het in kaart brengen van de drugsroute, aangezien Suriname in de regio wordt gezien als een van de grote drugsdoorv­oerlanden. Tijdens de EUCelac-conferenti­e bracht de Surinaamse delegatie ook naar voren dat de regering plannen heeft om een containers­can op de Jules Sedney Haven te plaatsen, aangezien vooral de afgelopen twee jaar is gebleken dat grote hoeveelhed­en drugs in containers vanuit Suriname worden verscheept.

Adhin gaf verder aan dat naast de bestrijdin­g van illegale drugs en de criminalit­eit die hiermee gepaard gaat in de regio, met name Suriname zich ook moet gaan focussen op het ontwikkele­n van medicinale drugs. “Het beplanten, produceren en tot ontwikkeli­ng brengen van de medicinale drugsbranc­he in Suriname zal het land op een positieve wijze ook veel mogelijkhe­den voor ontwikkeli­ng bieden”, zei Adhin.

De vicepresid­ent gaf bij de afsluiting van de conferenti­e verder aan dat drugs en drugshande­l een grote impact hebben op de ontwikkeli­ng van het land en vooral op de economie en het imago naar de andere delen van de wereld toe. Het is een complex wereldprob­leem, maar dit moet ons niet ontmoedige­n en beide regio’s moeten zich gezamenlij­k intensief blijven inzetten tegen het werelddrug­sprobleem”, zei Adhin.

MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname