Times of Suriname

ILO neemt verdrag aan tegen geweld en seksueel molest

-

PARAMARIBO – De Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie (ILO) heeft een verdrag aangenomen tegen geweld en seksueel molest en intimidati­e op de werkplek. Dit gebeurde tijdens de 108ste Internatio­nale Arbeidscon­ferentie, die dit jaar in het teken stond van de herdenking van 100 jaar ILO.

Suriname, dat ook aanwezig was op de conferenti­e, had eerder aangegeven zich terug te kunnen vinden in de tekst en had de voorkeur uitgesprok­en voor het vervaardig­en van een verdrag en een uitgebreid­e toelichten­de aanbevelin­g. Uiteindeli­jk zijn de standaarde­n in deze vorm aangenomen. Suriname stemde voor de totstandko­ming van het nieuwe verdrag en de aanbevelin­g.

Het Ministerie van Arbeid heeft inmiddels een wetsvoorst­el om geweld en seksuele intimidati­e tegen te gaan al voorbereid, en na consultati­es in het Arbeidsadv­iescollege en goedkeurin­g van de Raad van Ministers, voorgelegd aan de Staatsraad die nog advies moet uitbrengen.

Bij de afsluiting van de conferenti­e is ook een verklaring aangenomen die lidlanden aanspoort om in de komende periode rekening te houden met de veranderen­de werkplekke­n, waar veel ict en digitale kennis worden gebruikt. Regeringen worden opgeroepen hun instituten te evalueren en te versterken. Op deze conferenti­e is ook nagegaan welke landen hun ILO-verdragsve­rplichting­en en hun statutaire rapportage­verplichti­ngen niet nakomen. Met uitzonderi­ng van twee landen (Suriname en Montserrat) hebben alle Caricomlan­den te maken met een ‘serious failure’ (ernstige tekortkomi­ng) om de rapportage­verplichti­ngen na te komen.

Dit meldt het Ministerie van Arbeid in een persberich­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname