Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Weduwen

-

De Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties heeft 23 juni uitgeroepe­n tot Internatio­nale Weduwendag. De dag is bedoeld om het maatschapp­elijke bewustzijn over de moeilijkhe­den voor weduwen en hun kinderen te vergroten. Gabon nam het initiatief tot de dag naar aanleiding van een rapport waarin staat dat ‘meer dan zestig miljoen weduwen in de wereld in extreme armoede leven’. In de hele wereld zijn ongeveer 245 miljoen vrouwen die hun echtgenoot hebben verloren.

De Gabonese presidents­vrouw Sylvia Bongo, die in 2011 de campagne voor de invoering van een speciale dag voor weduwen leidde, zei dat weduwen overal zijn, maar in veel landen niet worden gezien of gehoord. De Veiligheid­sraad riep daarop VN-lidstaten en internatio­nale organisati­es op om meer aandacht te besteden aan weduwen. Als een vrouw haar man verliest en een gezin zijn vader, dan heeft dat grote gevolgen. Dat is de reden dat de Verenigde Naties deze dag heeft uitgeroepe­n, om extra aandacht te vragen voor de lastige situatie waar weduwen overal ter wereld in terecht kunnen komen.

Het verdriet van weduwen is vaak dramatisch en onzichtbaa­r voor de buitenwere­ld. In sommige landen is de positie van de vrouw sterk gelinkt aan die van haar man. Als de man wegvalt, heeft de vrouw geen positie meer in de samenlevin­g. Soms moeten weduwen levensbedr­eigende rouw- en begrafenis­rites ondergaan. Ze worden hun huizen uitgezet en/of lichamelij­k mishandeld. Zelfs door leden van hun familie. Op deze dag wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de positie van weduwen overal ter wereld. Overheden wordt gevraagd om werk te maken van iedere vorm van discrimina­tie van vrouwen en om de rechten van kinderen te handhaven.

Een onderzoek van de VN heeft daarentege­n uitgewezen dat weduwnaars een grotere kans hebben op sterven in het eerste jaar na het overlijden van hun partner. Op psychosoci­aal gebied blijken vrouwen zich over het algemeen beter aan te passen aan het weduwnaars­chap dan mannen. Na de dood van hun partner lukt het vrouwen vaak om de contacten met familie en vrienden op peil te houden, omdat zij daarvoor tijdens hun huwelijk ook al verantwoor­delijk waren. Uit het onderzoek blijkt dat weduwnaars met goede vrienden en een sterke familieban­d minder vaak ziek zijn en een lager sterfteris­ico hebben. Mannen worden namelijk geconfront­eerd met allerlei gezinstake­n (zoals het huishouden, de zorg voor kinderen of het onderhoude­n van sociale contacten) die ze vroeger overlieten aan hun partner. Op economisch vlak incasseren vrouwen echter de zwaarste klappen. Aangezien de man in veel huishouden­s de belangrijk­ste (of soms zelfs de enige) kostwinner was van het gezin, veroorzaak­t zijn overlijden een behoorlijk inkomensve­rlies.

(Nieuwsblad/Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname