Times of Suriname

Britse onderminis­ter geschorst na aanpak klimaatact­ivist

-

ENGELAND - In GrootBritt­annië is ophef ontstaan over een video waarop te zien is dat een onderminis­ter en Brits parlements­lid een vrouwelijk­e Greenpeace­demonstran­t hardhandig aanpakt. Het parlements­lid voor de conservati­eve partij Mark Field, heeft zijn excuses aangeboden voor zijn optreden. Hij is inmiddels geschorst.

Het incident deed zich voor tijdens een diner waar een speech werd gehouden door politicus Philip Hammond. Een groep klimaatact­ivisten drong de zaal binnen om de bijeenkoms­t te verstoren. Op de video is vervolgens te zien hoe het parlements­lid Mark Field, één van de demonstran­ten die langs zijn dinertafel loopt tegen een pilaar duwt en haar vervolgens bij haar nek grijpt om haar naar buiten te escorteren.

In Groot-Brittannië is geschokt gereageerd op het hardhandig­e optreden van Field. De activiste beschuldig­t de man nu van ‘assault’. Critici eisten zijn aftreden en startten een petitie. Het Britse parlements­lid heeft zijn excuses aangeboden. Hij verklaarde dat in de ontstane oproer door de demonstran­ten ‘veel gasten zich bedreigd voelde’ en hij daardoor ‘instinctie­f handelde’. Er was volgens Field geen beveiligin­g aanwezig en hij dacht dat de activist misschien bewapend was, zo meldt de BBC. Field krijgt ook steun van partijgeno­ten. Parlements­lid Peter Bottomley zei dat ‘zij misschien onschadeli­jk was, maar dat anderen dat niet zullen zijn’.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname