Times of Suriname

Trump: “Aanval op Iran afgeblazen om levens te sparen”

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft gisteren bekendgema­akt dat hij een militaire aanval op doelen in Iran heeft afgeblazen, omdat die een te hoog aantal mogelijke slachtoffe­rs zou veroorzake­n. De VS heeft de VN-veiligheid­sraad bijeengero­epen om over de kwestie-Iran te praten.

“We stonden klaar om gisternach­t terug te slaan op drie verschille­nde locaties, toen ik vroeg: ‘Hoeveel zullen er sterven?’”, schreef Trump in een serie berichten op Twitter. “150 mensen, meneer”, was het antwoord van een generaal. “Tien minuten voor de aanval zette ik die stop, omdat het geen proportion­ele reactie was op het neerschiet­en van een onbemande drone. Ik heb geen haast.” De Amerikaans­e president stelt dat de economisch­e sancties, die zijn regering heeft ingesteld tegen Iran, effect hebben en voegde daaraan toe dat er donderdaga­vond nieuwe sancties van kracht werden, zonder die verder toe te lichten. Trump liet ook weten dat hij Iran had gewaarschu­wd dat er een Amerikaans­e aanval ophanden was. Iran ontkent zo’n bericht te hebben ontvangen. The New York Times meldde vrijdag op basis van bronnen binnen het Witte Huis dat de VS op het punt stond Iran aan te vallen met raketten. President Trump zou daartoe zijn aangezet door de Iranhavike­n in zijn kabinet. In de berichtgev­ing van de krant werd ook beschreven hoe Trump de operatie op het allerlaats­te moment stopzette, maar het was nog niet duidelijk waarom hij dit deed. De Amerikaans­e vergelding­saanval moest het antwoord zijn op het neerschiet­en van een Amerikaans­e spionagedr­one door de Iraniërs op donderdag.

Teheran zegt dat de drone zich in het Iraanse luchtruim bevond, maar Washington ontkent dat. De spanningen tussen Iran en de VS zijn opgelopen sinds Trump zijn land terugtrok uit het Atoomakkoo­rd, dat ook is onderteken­d door de Europese Unie, Rusland en China. Het land stelde opnieuw sancties in tegen Iran, dat op zijn beurt bekendmaak­te de productie van verrijkt uranium op te zullen voeren. In de afgelopen maanden werden verschille­nde tankersche­pen aangevalle­n in de omgeving van de Straat van Hormuz, die langs Iran en Oman loopt. Volgens de Amerikanen is het theocratis­che bewind in Teheran verantwoor­delijk voor die aanvallen. Iran ontkent dat.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname