Times of Suriname

Mannen veroordeel­d tot vijftien jaar cel in Spaanse groepsverk­rachtingsz­aak

-

SPANJE - Het hooggerech­tshof in Spanje heeft vijf mannen alsnog veroordeel­d tot vijftien jaar cel voor het verkrachte­n van een achttienja­rige vrouw in de Spaanse stad Pamplona in 2016. De groep, die bekend is komen te staan als ‘la manada’ (de kudde), werd eerder vrijgespro­ken van verkrachti­ng en alleen veroordeel­d voor een minder zwaar vergrijp.

Het jonge slachtoffe­r werd in de nacht na een feestje aangesprok­en door de mannen, die haar vergezelde­n.

Plots veranderde de sfeer en werd ze in een portaal van een appartemen­tengebouw gedwongen tot seksuele handelinge­n. De vijf mannen maakten hier beelden van, die ook online zijn opgedoken. Na afloop nam een van hen de telefoon van het slachtoffe­r mee, waardoor ze onbekenden op straat moest vragen om hulp.

De zaak is bekend komen te staan als ‘la manada’, omdat de mannen zich in een appgroep zo noemden. Toen ze door de rechtbank werden veroordeel­d voor misbruik, wat een aanzienlij­k lagere straf van negen jaar opleverde, brak er grote woede uit onder Spanjaarde­n.

Mannen en vrouwen gingen de straat op met onder meer wolvenpote­n afgebeeld op spandoeken en hun gezichten (verwijzend naar een roedel wolven) en vroegen zich af: ‘als dit geen verkrachti­ng is, wat is het dan wel?’

Volgens de rechtbank had de vrouw eerder niet duidelijk nee gezegd tegen de mannen. Het hooggerech­tshof laat nu weten dat het gaat om een intimidere­nde situatie die ervoor zorgde dat de vrouw zich fysiek en verbaal niet goed kon verweren. Hiermee is de mannen alsnog een zwaardere straf opgelegd.

(NU) Eén van de vijf ’wolven’ wordt na de veroordeli­ng achtervolg­d door verslaggev­ers.

(Foto: The New York Times)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname