Times of Suriname

Fed-dissident Bullard ziet renteverla­ging als verzekerin­g

-

NEW YORK - James Bullard, de enige beleidsfun­ctionaris van de Federal Reserve die woensdag voor een kleine renteverla­ging stemde, deed dit als ‘verzekerin­g’ om een verdere verzwakkin­g van de economie en de inflatie in de Verenigde Staten tegen te gaan. Dit zei de voorzitter van de St Louis Fed gisteren in een toelichtin­g op zijn afwijkende stem binnen het Federal Open Market Committee.

“Ik ben van mening dat een verlaging van de belangrijk­ste rente met 25 basispunte­n tot een bandbreedt­e van 2,00 tot 2,25 procent gepast zou zijn geweest”, aldus Bullard. De federal funds rate bleef echter staan op 2,25 tot 2,50 procent. “Het verlagen van de belangrijk­ste rente op dit moment zou dienen als verzekerin­g tegen een verdere verzwakkin­g van de verwachte inflatie en een vertragend­e economie die in hogere mate wordt blootgeste­ld aan neerwaarts­e risico’s”, aldus Bullard.

Hij rekent erop dat de trend van een zwakkere inflatie, die momenteel 40 tot 50 basispunte­n onder de twee procent ligt die de Fed ambieert, niet louter wordt veroorzaak­t door tijdelijke factoren.

Bovendien zal de Amerikaans­e economie in de rest van het jaar verder vertragen en neemt de onzekerhei­d over de economisch­e outlook toe.

En zelfs wanneer de economie en inflatie zich de komende maanden wel beter dan verwacht ontwikkele­n, zou een renteverla­ging kunnen helpen bij een snellere terugkeer naar de inflatiedo­elstelling, meent Bullard.

Hoewel de St Louis-voorzitter het dus niet eens was met zijn collega-functionar­issen binnen de Fed, sprak hij vrijdag wel zijn vertrouwen uit in het vermogen van de Amerikaans­e centrale bank om op gepaste manier in te grijpen wanneer de omstandigh­eden hierom vragen. Volgens de Fed Watchtool van CME rekent 76 procent van de markt momenteel op een renteverla­ging van 25 basispunte­n in juli. Zo’n 24 procent denkt zelfs dat de rente met 50 basispunte­n wordt verlaagd naar een bandbreedt­e van 1,75 tot 2,00 procent.

Het volgende rentebeslu­it van de Fed wordt op 31 juli bekendgema­akt. (Beursduive­l)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname