Times of Suriname

Advocaten vinden uitzetting ex-terreurver­dachte onrechtmat­ig

-

PARAMARIBO – Advocaten Murwin Dubois en Michella Lau-Kerssenber­g vinden de uitzetting van ex-terreurver­dachte Raoul A naar Nederland onrechtmat­ig. Zij zijn het niet eens met minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie, die Raoul A en zijn broer Nasser I tot in ons land ongewenste personen heeft verklaard.

De raadsliede­n zullen vandaag verder te ondernemen stappen bespreken. Zij geven aan dat aan Nasser I een legale status was gegeven, maar dat is inmiddels ingetrokke­n. Tegen dit besluit kan Nasser I binnen dertig dagen in beroep gaan bij de president. Zij wijzen erop dat Nasser I is vrijgespro­ken van de algehele tenlastele­gging van de beschuldig­ing van terrorisme.

Lau-Kerssenber­g zegt dat Nasser I in tweestrijd zit over zijn situatie. De advocaten zijn vandaag van plan om de beschikkin­g tegen Nasser I op te vragen. Lau-Kerssenber­g wil verder weten waar Raoul A in Nederland is, want zijn familie kan geen contact met hem krijgen. Beide advocaten hadden vrijdagavo­nd reeds een kort geding af om in te dienen om de uitzetting van Raoul A te voorkomen. Raoul A werd echter uitgezet nog voordat het kort geding is voorgegaan. Dubois wijst erop dat de beschikkin­g van de minister voor uitzetting van Raoul A vrijdag is uitgekomen, maar de man en zijn advocaten zijn daar niet bekend mee. Hij vindt het incorrect dat de bewindsman zich achteraf beroept op de beschikkin­g. Volgens hem geeft de wet duidelijk aan dat de inhoud van de beschikkin­g kenbaar moet worden gemaakt, zodat degene tegen wie zo een beschikkin­g is, alle rechtsmidd­elen kan benutten. Volgens Dubois heeft de Staat op deze manier gehandeld, zodat Raoul A geen gebruik kon maken van rechtsmidd­elen. Lau-Kerssenber­g vindt het handelen van de Staat in deze onbehoorli­jk.

Het ministerie van Justitie en Politie heeft in een verklaring dit weekeind laten weten dat zij geheel volgens haar bevoegdhei­d, zoals vastgelegd in de Vreemdelin­genwet en andere wettelijke regelingen, genoodzaak­t is geweest om de twee broers, Raoul A en Nasser I tot ongewenste personen te verklaren voor het Surinaams grondgebie­d en dat daarom de autoriteit­en ertoe zijn overgegaan om Raoul A zo snel mogelijk het land uit te zetten. Nasser I zal naar alle waarschijn­lijkheid de komende dagen ook het land uit worden gezet. Dit besluit is genomen, aangezien de twee broers zich niet gehouden hebben aan de voorwaarde­n zoals omschreven in de artikelen 24, 25, 26, 32 en 33 van de Vreemdelin­genwet en hun verbinteni­s met enige terreurorg­anisatie nog altijd gezien moet worden als een potentieel gevaar voor de nationale veiligheid. De overheid zal voor wat dit fenomeen betreft alsook de strijd tegen elke vorm van georganise­erde misdaad, een ‘zero tolerance’ beleid blijven voeren.

WJ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname