Times of Suriname

Klap voor Erdogan: Oppositie wint opnieuw in Istanboel

-

TURKIJE Oppositiek­andidaat Ekrem Imamoglu heeft gisteren opnieuw de verkiezing voor burgemeest­er van Istanboel gewonnen. Toen 95 procent van alle stemmen waren geteld, had Imamoglu al een meerderhei­d van 53,6 procent van de stemmen gehaald en zijn tegenstand­er 45,4 procent. Imamoglu werd op 31 maart al eens verkozen tot burgemeest­er van de Turkse stad, maar de hoogste kiesraad (YSK) annuleerde toen de verkiezing. De oppositie haalde destijds een voorsprong van 13 duizend stemmen, maar gisteren bedroeg zijn voorsprong 700 duizend stemmen.

Met zijn overwinnin­g maakte Imamoglu een einde aan de machtsposi­tie die de politieke stroming van Erdogan al 25 jaar in Istanboel heeft. Erdogan was ook zelf burgemeest­er van de stad namens de Refah-partij.

De tweede, en grootste, stad van het land geldt als het culturele en economisch­e hart van Turkije.

Imamoglu’s concurrent is Binali Yildirim. Yildirim is oud-premier van Turkije en een vertrouwel­ing van president Erdogan. Nadat Imamoglu in Istanboel won tijdens de lokale verkiezing­en, sprak de AKpartij van onrechtmat­igheden tijdens de stembusgan­g en maakte bezwaar bij de kiesraad. Erdogan sprak van “georganise­erde fraude”.

De kiesraad kon geen bewijs vinden voor fraude, maar verklaarde de verkiezing toch ongeldig. Dit omdat sommige voorzitter­s van kieslokale­n geen ambtenaren waren, terwijl dat wettelijk verplicht is. Alleen de verkiezing in Istanboel werd opnieuw gedaan. Andere gemeenteve­rkiezingen die op 31 maart plaatsvond­en, in dezelfde stemlokale­n en onder dezelfde omstandigh­eden, werden wel geldig verklaard. De stembusgan­g van gisteren was de achtste in Turkije in vijf jaar tijd.

Yildirim feliciteer­de Imamoglu live op televisie en zei dat hij hoopte dat zijn tegenstand­er de stad goed zal dienen. Dit is de derde burgemeest­erverkiezi­ng die Yildirim verliest. Hij was in 2014 namens de AKpartij deelnemer in Izmir. Imamoglu spreekt van een “nieuwe pagina” voor Istanboel. “Deze nieuwe pagina zal justitie, gelijkheid en liefde hebben.”

(NU)

 ??  ?? Een bilboard met de oppositiek­andidaat Ekrem Imamoglu. (Foto: MO* Magazine)
Een bilboard met de oppositiek­andidaat Ekrem Imamoglu. (Foto: MO* Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname