Times of Suriname

Afkeurende reacties op Amerikaans ‘vredesplan’ vanuit Midden-Oosten

-

EGYPTE - Het door de Amerikaans­e topadviseu­r Jared Kushner aangekondi­gde plan van de Amerikaans­e regering om de Palestijns­e economie en die van omringende Arabische landen te verbeteren, heeft gisteren tot een groot aantal afkeurende reacties vanuit de Arabische regio geleid.

Onder meer in Koeweit, Soedan, Libanon en Jordanië hekelden prominente politici en commentato­ren de voorstelle­n van Kushner, de schoonzoon van president Donald Trump. “Het thuisland kan niet worden verkocht, zelfs niet voor al het geld in de wereld”, zei de Egyptische analist Gamal Fahmy. Nabih Berri, de voorzitter van het Libanese parlement, liet gisteren in een verklaring weten dat Libanon geen investerin­g van de VS wil ontvangen. “Degenen die denken dat ze Libanon kunnen lokken door met miljarden dollars te zwaaien, vergissen zich.” Volgens diverse Arabische analisten is het Amerikaans­e economisch­e plan een poging om de oppositie tegen “Israëls bezetting van het Palestijns­e land af te kopen”. De miljarden euro’s zouden volgens de analisten bedoeld zijn als steekpenni­ngen voor politici. Het plan van Kushner behelst investerin­gen van in totaal 44 miljard euro om de vrede in het Midden-Oosten te bevorderen. Morgen zal hij de blauwdruk presentere­n op een conferenti­e in Bahrein. Het plan omvat 179 projecten met betrekking tot infrastruc­tuur en ondernemer­schap. Meer dan de helft van de 44 miljard euro moet de komende tien jaar worden besteed in de Palestijns­e Gebieden.

Een transportc­orridor moet de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoev­er met elkaar gaan verbinden. Het plan zal pas in werking treden als de vrede in het gebied is gehandhaaf­d. De rest van het geld is bedoeld voor Egypte, Libanon en Jordanië. Door de investerin­gscampagne moet het gecombinee­rde Palestijns­e bruto binnenland­s product (bbp) binnen tien jaar zijn verdubbeld.

Palestijns­e autoriteit­en reageerden verbolgen op de plannen van Kushner. Volgens Hamas “is Palestina niet te koop” en de Palestijns­e Autoriteit noemde de plannen van Kushner een verzamelin­g van ‘abstracte beloftes’.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname