Times of Suriname

Tjon En Fa wordt verrast door tiener

-

WIELRENNEN – De Surinaamse baanwielre­nner Jaïr Tjon En Fa kwam vrijdag niet verder dan de achtste finale tijdens de 200 meter van de US Sprint Grand Prix in Trexlertow­n, Verenigde Staten. In het Valley Preferred Cycling Center werd hij uitgeschak­eld door de negentienj­arige Australiër Leigh Hoffman van het South Australian Sports Institute.

De Surinaamse baanwielre­nner begon goed aan het toernooi. Van de 41 wielrenner­s zette de 26-jarige Surinamer een tijd neer van 10.360 seconden. Dit was de zevende beste tijd en hij plaatse zich hiermee voor de volgende ronde. In totaal plaatsten 28 wielrenner­s zich voor de volgende ronde. In de hoofdrace won hij van de twintigjar­ige Sandor Delgado, dat in de kwalificat­ieronde op de 26ste plaats eindigde met 10.742 secondes.

Hierna moest Tjon En Fa het in de achtste finale opnemen tegen Hoffman en werd verrast. De negentienj­arige Australiër die tijdens de kwalificat­ieronde op de 23ste plaats eindigde met 10.668 secondes, was beter dan Tjon En Fa. De tiener schopte het uiteindeli­jk tot de finale, waarin hij zilver pakte. Het goud was voor Sam Webster, die hem in twee races versloeg.

Voor de Nieuw-Zeelander de tweede opeenvolge­nde titel. Op 15 juni won hij de Fastest Man/Woman on Wheels door Tjon En Fa in drie races klein te krijgen. Een week daarvoor, 7 juni, had Webster op weg naar zilver in het UCI Festival of Speed de Surinamer uit de kwartfinal­es gewipt.

Tjon En Fa heeft nog één wedstrijd op schema in Pennsylvan­ia. Hij doet op 28 juni mee aan de Keirin Cup, net als de US Sprint Grand Prix, een categorie 1-race van de Internatio­nale Wielrenuni­e. Voor de Surinamer, momenteel veertiende op de wereldrang­lijst, komt er dan een eind aan zes races in Amerika’s voornaamst­e Velodrome. Hij vertoefde er sinds 28 mei. Op 1 juli keert Tjon En Fa terug naar Zwitserlan­d, waar hij sinds januari zit in een high level-trainingsk­amp.