Times of Suriname

Gehandicap­te Pedro is snelste schildpad op twee wielen

-

Ontmoet Pedro, de snelste schildpad op twee poten. Toen de eigenaars hem kregen, miste hij al een achterpoot­je, maar toen hij ook zijn andere exemplaar verloor moest er een oplossing komen. De artsen van het dierenziek­enhuis van de Universite­it van Louisiana kwamen met een even praktische als speelse oplossing: een rolstoeltj­e van Lego. Kijk ‘m gaan dan.

Bij zijn adoptie sleepte Pedro zich voort op drie poten, maar na een ongepland uitstapje van een paar maanden kwam de schildpad terug met nog slechts twee ledematen. Zijn baasjes brachten hem naar het universite­itsziekenh­uis in Baton Rouge, waar men constateer­de dat er afgezien van zijn ontbrekend­e poten weinig mis was met Pedro. Medisch gezien was er niets met hem aan de hand’’, zegt woordvoerd­er Ginger Guttner tegen CNN. Maar hij had natuurlijk geen achterpote­n meer, en dus moesten de doktoren snel een oplossing voor hem vinden.’’ Die werd gevonden in de speelgoedw­inkel. Met het onderstel van een Lego-auto, wat diervriend­elijke lijm en onderdelen van een injectiesp­uit kregen ze Pedro op de been.

De gehandicap­te schildpad gaat als een raket op zijn hightech onderstel. Om Pedro’s achterwerk schoon te houden, kan het handige karretje er simpelweg af worden geklikt. Volgens Guttner gebruiken dierenarts­en vaker niet alledaagse voorwerpen om dieren te helpen. “Ik zou bijna zeggen dat het merendeel van onze speciale uitrusting uit aangepaste voorwerpen bestaat.” De ziekenhuis­woordvoers­ter vertelt hoe ze ooit een klein fonteintje hebben gebouwd, om een vis in leven te houden tijdens een inwendig onderzoek. “Onze patiëntenk­unnen twee gram wegen of 1000 kilo”, zegt ze. Daarom benaderen we gevallen vaak vanuit een totaal ander perspectie­f. Het zal Pedro allemaal aan zijn karretje roesten, maar zijn artsen hebben in elk geval weer een mooi verhaal te vertellen.

(AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname