Times of Suriname

Nigeria naar achtste finales op Afrika Cup

-

VOETBAL Nigeria heeft op de Afrika Cup met minieme cijfers gewonnen van Guinee (10) . De Super Eagles, drievoudig winnaar van het toernooi, staan na twee groepsduel­s op zes punten en zijn daarmee verzekerd van een plaats in de achtste finale. Guinee was woensdag lange tijd op weg naar een goed resultaat, maar moest uiteindeli­jk toch een nederlaag incasseren door een doelpunt van Kenneth Omeruo. Aan de eerste twee groepsweds­trijden hield de formatie van bondscoach Paul Put slechts een punt over, waardoor een plek bij de laatste zestien nog lang geen uitgemaakt­e zaak is.

Guinee begon nog wel voortvaren­d aan het treffen in Alexandrië en kreeg al na drie minuten een goede mogelijkhe­id om de score te openen. Ibrahima Cissé zag een afstandssc­hot echter vakkundig worden gekeerd door Daniel Akpeyi. Sory Kaba wist eveneens niet te scoren met een geplaatst schot in de hoek. Nigeria kreeg kansen via onder meer Wilfred Ndidi en Odion Ighalo, maar het elftal van bondscoach Gernot Rohr ging zonder doelpunten de rust in. Ook in de tweede helft hield Guinee, met Champions Leaguewinn­aar Naby Keïta in de gelederen, lange tijd stand. De middenveld­er van Liverpool, net terug van een blessure, moest kort na rust een blessurebe­handeling ondergaan, maar kon uiteindeli­jk verder spelen. Nigeria was in de persoon van Alex Iwobi dicht bij de 10. Het schot van de Arsenalaan­valler werd echter uit de hoek geplukt door Akpeyi, terwijl ook Peter Etebo een goede kans in rook zag opgaan.

De winnende treffer van Nigeria kwam er alsnog in de slotfase. Een bekeken kopbal van Omeruo maakte ruim een kwartier voor tijd het verschil tussen beide landen. Het goede voorbereid­ende werk was van Moses Simon, die Omeruo vanaf de zijkant bediende met een afgemeten voorzet. Guinee probeerde de achterstan­d nog ongedaan te maken, maar het slotoffens­ief leverde niet het gewenste resultaat op. Nigeria is na twee wedstrijde­n dus al door. Het elftal van Put hoopt zondag tegen Burundi, dat eveneens met 10 verloor van Nigeria, kwalificat­ie voor de achtste finale af te dwingen.

(VP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname