Times of Suriname

IDB berekent compensati­eprijs

-

PARAMARIBO - Volgens voorlopige berekening­en houdt het Surinaamse bos ruim dertien gigaton aan koolstoffe­n vast, die omgezet worden in zuurstof. Dit is de bijdrage die Suriname levert aan de wereldgeme­enschap en waarvoor er geld neergeteld moet worden. Begin komend jaar zal de InterAmeri­kaanse Ontwikkeli­ngsbank (IDB) een rapport produceren waarin het koolstof, dat in Suriname wordt gemitigeer­d, aan een financiële waarde wordt gekoppeld. De wereldgeme­enschap zal dan met dat bedrag over de brug moeten komen.

Winston Lackin, milieuamba­ssadeur van Suriname, wenst niet vooruit te lopen op schattinge­n, maar kijkt wel uit naar de bedragen die door de IDB worden voorgestel­d. De ‘handel’ in carbon kan zelfs naar internatio­nale beurzen gebracht worden, maar daar is Suriname nog niet bekend mee. Vandaar dat met internatio­nale instanties constant overleg wordt gevoerd om kennis uit te wisselen. “Meten is weten, dus we hebben de IDB gevraagd om ons te helpen meten wat de status van onze environmen­t is. Zo kan ik beter aan de onderhande­lingstafel gaan zitten wanneer het gaat om deze hele technische aangelegen­heid. We zijn blij dat de ondersteun­ing toegezegd is. Het rapport moet straks klaar zijn”, zegt Lackin die dit weekeinde naar Noorwegen vertrekt voor het bijwonen van een milieuconf­erentie.

Het doel van deze buitenland­se missies is om op internatio­nale fora compensati­e en mitigatieg­elden los te krijgen, waarop Suriname recht zou hebben. Het standpunt is dat Suriname als een te verwaarloz­en luchtvervu­iler wel last heeft van de geïndustri­aliseerde landen en desondanks een bijdrage levert aan de zuurstofpr­oductie van de wereld, waar ook deze rijke landen op teren. Er zijn reeds bilateraal en multilater­aal wat successen geboekt. “Nu blijkt dat we reeds toegang hebben tot technische ondersteun­ing. We doen het samen met de universite­it en we moeten de private sector nog erbij halen. Maar we zien signalen waar Suriname nu reeds mag rekenen op ondersteun­ing”, aldus Lackin. Hoge prioriteit is het binnenhale­n van financieri­ng voor een goede kustbesche­rming. Suriname behoort tot de top tien landen op de wereld die dreigen te verzuipen als gevolg van zeespiegel­stijging. “Eén van de belangrijk­e dingen die we gevraagd hebben, en welke goed verloopt, is dat ‘Green Climate Fund’ ons helpt met die hele grote zware financieri­ng die te maken heeft met onze totale kustbesche­rming. Want je kan een heleboel mooie ontwikkeli­ngsplannen maken, maar als jij je kust niet goed beschermt kan die letterlijk en figuurlijk in het water vallen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname