Times of Suriname

Amerika doneert Advanced Passenger Informatio­n System aan Suriname

-

PARAMARIBO - Karen L Williams, de Amerikaans­e ambassadeu­r in Suriname, en Danielle Veira, directeur van de Dienst Nationale Veiligheid, hebben gisteren een overeenkom­st getekend waarbij computerma­teriaal aan de regering van Suriname is aangeboden om een (APIS) uit te voeren.

Advanced Passenger Informatio­n System

APIS is een geautomati­seerd systeem dat de grensveili­gheid op zee en in de lucht versterkt. Het verstrekt wetsambten­aren data van passagiers en bemannings­leden, voordat deze aankomen of vertrekken vanuit een Caricom-lidland, het Verenigd Koninkrijk, Amerika of Canada.

Het APIS-materiaal is voor Suriname gekocht via het Amerikaans­e Caribbean Basin Security Initiative. Het Amerikaans­e Ministerie van Buitenland­se Zaken heeft ook voor de financiën gezorgd voor een team van Caricom, met de hulp van de Amerikaans­e ambassade in Paramaribo, om het materiaal te installere­n en lokale ambtenaren te trainen.

“Amerika werkt elke dag met onze Caribische partners om onze wederzijds­e veiligheid te verstevige­n en de veiligheid van alle Surinamers te verhogen”, zegt Williams. “De Amerikaans­e ambassade in Paramaribo is trots op onze samenwerki­ng met de Surinaamse regering bij het aanstellen van dit systeem. Surinames participat­ie in APIS verdiept de samenwerki­ng op bilateraal en regionaal veiligheid­sniveau en helpt met de veiligheid van de samenlevin­g.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname