Times of Suriname

Trawlers worden in de gaten gehouden

-

PARAMARIBO - “De zes trawlers liggen bij onze kust voor anker; de Kustwacht en vissersbot­en die in de omgeving varen houden ze continu in de gaten. Ze kunnen niets doen zonder dat wij het weten”, zegt Deepak Jairam, directeur van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), aan de krant. Volgens hem moeten de trawlers voor anker liggen voor de kust van Suriname, totdat de rechter een beslissing neemt over hun lot in de zaak die nu bij haar op tafel ligt.

“De grote vraag blijft waarom de trawlers toch in Suriname willen blijven, als ze niet voldoen aan de standaarde­n om een vergunning te krijgen zodat zij activiteit­en kunnen ontplooien in Surinaamse wateren. Ze moesten van de Kustwacht eind mei uit Surinaamse wateren, maar spanden een kort geding aan tegen de Staat Suriname om deze beslissing terug te draaien, zodat ze toch kunnen blijven. Er is verder vanuit het bedrijf niets meer gezegd over de vergunning dat ze niet meer zullen krijgen en dat vinden wij vreemd”, zegt Jairam.

Intussen zijn de zes trawlers bemand en voor de kust met draaiende motoren en ze liggen al enkele weken voor anker in afwachting op de beslissing van de rechter stelt de LVV-directeur. “De Kustwacht houdt ze in de gaten en LVV heeft ook afspraken met de vissersbot­en die daar in de omgeving varen, om elke beweging van de trawlers in de gaten te houden. Wij hopen niet dat ze stilletjes toch activiteit­en ontplooien in onze wateren, want dat zou dan illegaal zijn. Zodra wij een melding krijgen sturen wij inspecteur­s erop af om te onderzoeke­n wat de trawlers precies in onze wateren doen”, zegt Jairam.

MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname