Times of Suriname

Bee gaat bemiddelen in kwestie Stichting Kibii

-

PARAMARIBO/MOENGO - “Barbaars”, zo omschrijft parlementa­riër Marinus Bee van Marowijne (ABOP) de manier waarop districtsc­ommissaris Kenya Pansa in het Comtempora­ry Art Museum in Moengo vernieling­en heeft laten aanrichten zonder de beheerder, Stichting Kibii van kunstenaar Marcel Pinas, daarvan in kennis te stellen. Bee heeft audiëntie aangevraag­d bij vicepresid­ent Adhin en die heeft zich bereid getoond de parlementa­riër en Pinas aan te horen.

Naar verluidt heeft de regering andere plannen met het gebouw en acht het nodig het niet langer onder beheer van Pinas te laten. De wijze waarop dit aan hem kenbaar is gemaakt, stoort de kunstenaar. De burgermoed­er van Marowijne-Zuidwest stuurde enkele medewerker­s naar het gebouw om de deuren in het gebouw open te breken. Volgens Bee heeft Pansa hiermee een strafbaar feit begaan. “Het is een gebouw onder beheer van een burger, een ngo, dan kan je niet overgaan tot het plegen van een inbraak. Dat is bij wet verboden. Er was geen enkel bevel vanuit de procureur-generaal. Dus ook al ben je dc, ook al ben je minister, je mist die bevoegdhei­d”, zegt Bee.

Hij kijkt uit naar een goed gesprek met de vicepresid­ent over het incident dat naar zijns inziens schandalig is en getuigt van respectloo­sheid voor recht en wet. “Dan moet ik audiëntie vragen bij de vicepresid­ent, want het zijn functionar­issen die vallen onder hem en hij heeft heel snel gereageerd. Hij heeft me gebeld, dus ik ben wachtende op een uitnodigin­g van hem”, aldus Bee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname