Times of Suriname

Internatio­nale Piercingda­g

-

Op de verjaardag van de Amerikaans­e body piercer Jim Ward wordt de ‘Internatio­nale Piercingda­g’

gehouden. Jim Ward opende in 1978 in Californië de eerste profession­ele piercing studio ter wereld:

Body Piercing Day) The Gauntlet.

Een piercing is een uit het Engels afkomstige term voor een in de huid (of een ander oppervlakk­ig lichaamsde­el) aangebrach­t gaatje waardoor een (meestal metalen) sieraad wordt gestoken. Ook dit sieraad zelf wordt soms piercing genoemd.

Piercings worden toegepast door vele volkeren sinds de Oudheid. Vele natuurvolk­en kennen piercings bij mannen en vrouwen. Mummies met piercings zijn gevonden, waaronder Ötzi uit de gletsjer. Hij had een 7–11 mm dikke piercing in het oor.

In het Westen is het dragen van piercings vaak in de mode geweest. De laatste jaren neemt het aantal mensen met een piercing vooral onder vrouwen toe. Het begint met een groep mensen die er het eerst mee rondloopt. Als de eerste schapen over de dam zijn, volgen er meer. Dit proces is intussen bij verscheide­ne soorten piercings opgetreden of aan de gang. Aanvankeli­jk nemen mensen aanstoot aan een weinig geziene piercing. Maar door steeds meer piercings in de media en in het straatbeel­d raakt men eraan gewend en zakt de weerstand. Het aantal mensen boven de dertig dat een piercing heeft, groeit. Dit komt door de stijgende popularite­it maar ook doordat de eerste groep die er ooit mee begon, ouder wordt.

Sinds het midden van de jaren 90 werd het steeds populairde­r om gaatjes in de bovenrand van het oor te nemen. Een paar jaar later (rond 1999) kwam de traguspier­cing (tegenover de gehoorgang) in de mode. Sinds ongeveer 2004 wordt het oprekken van de oorlellen steeds populairde­r. Daarbij worden oortunnels van soms wel twee centimeter in het oor geplaatst.

Piercings worden op verschille­nde plaatsen in het lichaam of in het gezicht aangebrach­t, op meer of minder zichtbare plaatsen.

De oorlel is waarschijn­lijk het meest gepiercete lichaamsde­el. Het is vooral onder vrouwen zo gangbaar dat het vaak niet eens als echte piercing wordt gezien. Vaak krijgen ze de eerste gaatjes wanneer ze kind zijn. In sommige landen is het vanzelfspr­ekend bij pasgeboren meisjes.

Het piercen van een van de neusvleuge­ls is onder Indiase vrouwen erg populair en wordt naast de oorlellen eigenlijk ook standaard geplaatst als sieraad.

De navelpierc­ing bij vrouwen veroverde rond 1996 in korte tijd de wereld. Bij het

(Internatio­nal

dragen van topjes werd het een populair sieraad en blikvanger. De piercing wist in zeer korte tijd populair en breed geacceptee­rd te worden. Hoewel de popularite­it ervan wisselend is.

De tongpierci­ng kwam rond 1999. Deze werd vooral in combinatie met de navelpierc­ing populair bij vrouwen. Maar ook bij mannen is het een populaire piercing. Toch is het karakter ervan net wat te extreem om echt breed gedragen te worden.

De bovenrand van het oor (helix) kwam halverwege de jaren 1990 in de mode. Vooral onder meisjes is een ringetje boven in het oor erg populair. Naast een esthetisch­e waarde heeft het ook een stoer imago. (Bron: Beleven en

Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname