Times of Suriname

1 juli: Ketikoti-viering in Suriname

-

Ketikoti (ook wel geschreven als Keti-koti of Keti Koti) is een jaarlijks terugkeren­de Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffin­g van de slavernij. De naam stamt uit het Sranan en betekent ‘ketenen gebroken’. Op1juli186­3schaftehe­tKoninkrij­kderNederl­andenmet de Emancipati­ewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlands­e Antillen.

Er kwamen ruim 45 duizend oorspronke­lijk Afrikaanse slaven vrij, van wie 34.441 slaven in Suriname. Sindsdien wordt het einde van de slavernij elk jaar op deze dag gevierd. Ook al werden slavenhoud­ers voor elke slaaf met 300 gulden schadeloos gesteld, terwijl de vrijgemaak­te slaven zelf niets kregen en hun werk nog tien jaar verplicht op contractba­sis moesten blijven doen.

In Suriname heet deze dag officieel Dag der Vrijheden. Het is een feest voor alle inwoners en niet alleen voor de nazaten van de slaven. Ter gelegenhei­d van honderd jaar Ketikoti werd in 1963 in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo een standbeeld onthuld. Het beeld van Kwakoe stelt een weggelopen en weer gevangenge­nomen slaaf voor, die het symbool werd voor de drang naar vrijheid.

Bij de Ghanese Akan, de voorouders van veel slaven, is het gebruikeli­jk dat kinderen de naam dragen van de dag waarop ze geboren worden, zoals Kwassi voor een kind dat op zondag ter wereld kwam. Met name mannelijke nakomeling­en die op woensdag werden geboren kregen de naam Kwakoe. Omdat 1 juli 1863 op een woensdag viel, heeft het beeld de naam Kwakoe gekregen.

Creolen of Afro-Suri namers, maar ook Afro-Antilliane­n in Nederland vieren dit feest eveneens op 1 juli of herdenken dan het einde van de slavernij in de kerk.

In Nederland wordt Ketikoti sinds 2009 groots gevierd in het Oosterpark in Amsterdam. Daar staat sinds 1 juli 2002 het Nationaal Monument Slavernijv­erleden. Omdat _ het park gerenoveer­d werd, vond de viering in 2015 eenmalig op het Amsterdams­e Museumplei­n plaats. Sinds 2013 staat er ook een monument ter herdenking van de slavernij in Rotterdam. Het is geplaatst in het Lloydkwart­ier aan de oever van de Nieuwe Maas, op de plek waar ooit veel slavenhand­elaren met hun schip vertrokken richting Afrika.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname