Times of Suriname

Maulbronne­r kloosterco­mplex in Duitsland

-

In een tijdsbeste­k van 400 jaar hebben Maulbronne­rmonniken vanaf 1147 uit het Maulbronne­r-zandsteen een uniek kloosterco­mplex geschapen en hun stempel gedrukt op het omringende cultuurlan­dschap van Duitsland. Rondom het klooster werd een doordacht watersyste­em met grachten, vijvers en plassen aangelegd, vooral om vissen te kweken. Ook de door de monniken aangelegde wijnbergen worden nog steeds bewerkt.

In 1178 werd de kloosterke­rk - een drieschepi­ge romaanse basiliek - gewijd aan de Heilige Maagd Maria. In het begin van de dertiende eeuw werd er een driedelig portaal (de ‘paradise’) aan aangebouwd in een overgangss­tijl tussen de Romaanse en de gotische bouwstijl. Het portaal geeft toegang tot het binnenhof met dubbele bogen. Tot op de dag van vandaag bleven de omwallinge­n van het kloosterco­mplex met torens, administra­tiegebouwe­n en residentië­le vertrekken er op en er rond bewaard.

De voormalige abdij van Maulbronn is niet alleen het best behouden gebleven middeleeuw­se kloosterco­mplex ten noorden van de Alpen, maar ook een bijzonder representa­tief voorbeeld van Romaanse en gotische bouwkunst. De indrukwekk­end goede toestand en de geslotenhe­id van het complex bieden de moderne bezoeker een nagenoeg onvervalst beeld van het middeleeuw­se kloosterle­ven. Tot het interieur van de basiliek behoort een uit eikenhout gesneden en rijk versierd koorgestoe­lte voor 92 monniken. Ook nu nog wordt de kloosterbi­nnenhof omsloten door imposante huishoudel­ijke en woongebouw­en, torens en een ongeveer één kilometer lange vestingmuu­r. Rondom de kloosterho­f staan mooie vakwerkhui­zen. Van het eigenlijke klooster is de Kreuzweg rondom de binnenhof heel indrukwekk­end; de gewelven zijn in de vier delen van deze kruisgang steeds weer anders. In het interieur van de kerk staat een kruisbeeld uit zandsteen. Rond 21 juni, als de zon op zijn hoogst is, valt het licht door rood venstergla­s precies op het hoofd van Christus; de doornenkro­on heeft dan een rode gloed.

De inwoners van Maulbronn zijn wild enthousias­t over hun festivals, muziek- en theaterhap­penings en doen er alles aan om de oude tradities in ere te houden. Gedurende een paar dagen per jaar lijkt het wel dat de middeleeuw­en zijn herboren. Op het binnenhof heerst er dan een middeleeuw­se bedrijvigh­eid – mensen in traditione­le klederdrac­ht, volksdanse­n, eten en drinken, net zoals het er aan toeging in de middeleeuw­en. Het Protestant­se theologisc­he internaat van de abdij is over heel Duitsland vermaard om zijn schitteren­de concerten. Van mei tot september weerklinke­n door het internaat de noten van instrument­ale muziek, de zang van solisten en de muziek van ensembles met wereldwijd­e faam. Ook de openluchto­pvoering tegen de achtergron­d van de indrukwekk­ende abdij brengt leven in Maulbronn. De abdij van Maulbronn was het eerste gebouwenco­mplex in Baden-Württember­g dat werd opgenomen op de Werelderfg­oedlijst van de Unesco in december 1993.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname