Times of Suriname

Politie gaat aan boord van Sea-Watch 3 in haven Lampedusa

-

ITALIË - Reddingssc­hip Sea-Watch 3 is gisteren ondanks een verbod de haven van Lampedusa binnengeva­ren. De Italiaanse politie is volgens persbureau ANSA aan boord gegaan. Volgens Sea-Watch hebben 42 migranten dringend hulp nodig. Woensdag voer het vaartuig al Italiaanse territoria­le wateren binnen. Het schip van de Duitse organisati­e, dat vaart onder de Nederlands­e vlag, negeerde een patrouille­boot van de kustwacht en zette koers richting het Italiaanse eiland in de Middelland­se Zee.

De situatie aan boord is volgens de kapitein van de boot, Carola Rackete, na veertien dagen dobberen onhoudbaar. Ze heeft gezegd daarom naar Lampedusa te varen en bereid te zijn de gevolgen te dragen en desnoods naar de gevangenis te gaan. De mensen aan boord zijn twee weken geleden gered voor de Libische kust. Ze probeerden tevergeefs met een rubberboot de Middelland­se Zee over te steken. Een deel van de opvarenden is al van boord gehaald vanwege medische redenen, maar Italië weigert de rest te laten ontschepen. Minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini liet eerder via sociale media weten dat Italië klaarstond om in te grijpen.

Eerder in ditzelfde conflict zag hij ook aanleiding om Nederland weer op te roepen de Sea-Watch 3 binnen te halen. De Italiaanse regering is sinds enige tijd rechts-populistis­ch en de houding van Italië jegens vluchtelin­gen is verhard.

Italië en Nederland hebben al eerder gesteggeld over de Sea-Watch 3. Zo dreigde Italië met een diplomatie­k conflict als het schip niet in Rotterdam mocht aanmeren. Nederland ziet zichzelf echter niet als verantwoor­delijke voor het reddingssc­hip. Sea-Watch heeft zichzelf als doel gesteld om vluchtelin­gen uit zee te redden en in veilige landen af te leveren. Rome ziet dit als een vorm van mensensmok­kel.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname