Times of Suriname

Wilders wil ‘onzin’ in gerechtsho­f niet horen

-

SCHIPHOL Na een hele dag beraad eerder deze week of het hoger beroep van het ‘minderMaro­kkanen’proces tegen Geert Wilders kon worden voortgezet, was de feitenbesp­reking gisteren tijdens de tweede procesdag binnen enkele minuten afgerond. Zowel de PVV’er als zijn twee vaste advocaten waren niet aanwezig in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Het gerechtsho­f liet gisteren verder de benadeelde partijen aan het woord. Zij vragen schadeverg­oedingen tussen ‘een symbolisch­e euro’ en ruim 31.000 euro. Wilders had via Twitter laten weten ‘die onzin’ niet te willen aanhoren en aan het werk te gaan in de Tweede Kamer. De tweet van Wilders zegt volgens de advocaatge­neraal iets over wat de PVV’er van het proces en de procespart­ijen vindt. Ook de advocaat van een aantal van de benadeelde partijen noemde het bericht “weinig respectvol.” “Zo zouden we niet met elkaar om moeten gaan”, zei hij.

Tijdens de eerste procesdag van het hoger beroep hadden Wilders’ advocaten vergeefs om uitstel van het proces gevraagd om een aantal getuigen te horen. Ook wilden zij de uitkomst van een WOBprocedu­re van RTL Nieuws afwachten. Wilders wil daarmee aantonen dat voormalige Justitiemi­nister Ivo Opstelten destijds druk op het Openbaar Ministerie heeft uitgeoefen­d om hem te vervolgen en dat het proces politiek gemotiveer­d is. Wilders staat momenteel in hoger beroep terecht. De rechtbank bevond de PVVvoorman eerder schuldig aan groepsbele­diging en het aanzetten tot discrimina­tie van Marokkanen, maar legde hem geen straf op. De politicus wordt vervolgd omdat hij op 19 maart 2014 zijn aanhangers liet roepen dat ze ‘minder Marokkanen’ wilden en dat hij dat zou gaan regelen.

De zaak tegen Wilders gaat dinsdag verder. Dan begint het Openbaar Ministerie aan het requisitoi­r. Daarvoor heeft het hof drie dagen uitgetrokk­en, het OM verwacht anderhalve dag nodig te hebben. Aan het einde volgt de strafeis. De advocaten van Wilders krijgen vanaf begin september de mogelijkhe­id om te reageren op de eis in hun pleidooi. (De Telegraaf)

SCCN TV 17.2

07:30 09:20 09:45

11:25 Movie: FailSafe Serie: Three Company Movie:

My Blue Heaven Comedy serie:

Modern Family

SCCN TV 17.3

07:55 Movie: Aulad 10:30 Movie: Baazi

13:30 De Voetbal Dokter 14:30 Movie: Ungli

16:25 Movie: Mary Kom 18:30 Serie: Crime Patrol 19:20 Movie: ABCD 21:45 Movie: Wanted 00:15 Movie: Mary Kom 02:10 Movie: ABCD 04:30 Movie: Wanted

ATV

(KN.12.1)

07:00 CNN Nieuws 07:35 Steven Reyme

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname