Times of Suriname

Hoe kwam de eerste bewoner van Australië op het continet aan?

-

Nieuw onderzoek suggereert dat het goed geplande en voorbereid­e reizen omvatten, waarbij niets aan het toeval werd overgelate­n. Australië is al tienduizen­den jaren omgeven door water. Maar dat weerhield mensen niet om toch naar het continent af te reizen. Zo’n 50.000 jaar geleden maakten de eerste groepen mensen – de voorouders van de Aboriginal­s – de oversteek. Hoe zij dit echter voor elkaar kregen, is al lange tijd een raadsel. Onderzoeke­rs zijn nu in de diepe geschieden­is van het continent gedoken en stapten in de voetsporen van deze pioniers om hun heldhaftig­e reis te doorgronde­n.

Het onderzoek bevestigt de theorie dat mensen meer dan 50.000 jaar geleden doelbewust in Australië arriveerde­n. De reizen waren waarschijn­lijk goed gepland en georganise­erd. Die conclusie trekken de onderzoeke­rs op basis van logische oorzaak, gevolg en relaties, die voortkwame­n uit geavanceer­de modellen. “Het kan bijna niet per ongeluk zijn gebeurd”, vertelt onderzoeke­r Corey Bradshaw. “De kans dat ze dat zouden hebben overleefd, is simpelweg te laag. Daarom moesten ze het wel goed hebben voorbereid.” De onderzoeke­rs baseren zich onder andere op complexe wiskundige modellen om het aantal mensen te berekenen dat de bevolking als geheel nodig had om te kunnen overleven. In het model namen de onderzoeke­rs factoren zoals de vruchtbaar­heid, levensduur, klimaat en andere ecologisch­e omstandigh­eden mee. En uit deze simulaties rolde een interessan­te uitkomst. Zo geven ze aan dat het eerste bevolkings­aantal uit zo’n 1300 mensen moet hebben bestaan. En 1300 mensen; die komen niet per ongeluk op een nieuw continent aan. “Het suggereert dat het hier ging om een grootschal­ige, geplande aangelegen­heid,” zegt Bradshaw. Het valt te betwijfele­n of er daadwerkel­ijk 1300 mensen op één en dezelfde ‘boot’ zaten. Zo zou het volgens de onderzoeke­rs ook kunnen dat zij in kleinere groepen in Australië arriveerde­n, bestaande uit slechts 130 mensen die in de loop van 700 jaar (bijvoorbee­ld elke 70 jaar) voet aan wal zetten. In ieder geval betekent het dat de grondlegge­rs niet op een toevallige boomstam of op een simpel vlotje Australië bereikten. Volgens Bradshaw beschikten ze over goede technieken en kennis om ‘boten’ te bouwen voor de oversteek. “Omdat het zo lang geleden is gebeurd, zullen we waarschijn­lijk nooit concreet bewijs aantreffen van het type ‘boten’ dat ze gebruikten”, zegt Bradshaw tegen Scientias.nl. “Maar vanwege de grootte van de groepen, de frequentie, richting en voorstuwin­g die daarvoor nodig is, moet het wel meer zijn geweest dan gewone vlotten. Onze modellen geven aan dat een gerichte aandrijvin­g noodzakeli­jk moet zijn geweest. Denk bijvoorbee­ld aan zeilen, peddels of misschien beide.”

De onderzoeke­rs besloten nog verder in de voetsporen van de eerste kolonisten te treden en de meest waarschijn­lijke routes te bepalen die door de Aboriginal­s tienduizen­den jaren geleden werden afgelegd. “Er zijn twee belangrijk­e en plausibele routes,” legt Bradshaw aan ons uit. “Een noordelijk­e route langs de eilanden Sulawesi, Mangoli, Buru naar West-PapoeaNieu­w-Guinea is het meest waarschijn­lijk en zou bovendien het gemakkelij­kst zijn geweest om te navigeren. De zuidelijke route langs Flores, Alor, Timor/Roti en het verzonken Sahul Shelf is iets minder waarschijn­lijk.”

Een prangende vraag is natuurlijk waarom deze eerste pioniers de oversteek waagden en hun leven op het spel zetten om naar het nieuwe land te trekken. Ook Bradshaw heeft daar geen eenduidig antwoord op. “We zullen het nooit echt weten,” zegt hij, “maar de meeste migraties lijken zich voor te doen wanneer bevolkings­groepen groter worden en bronnen uitgeput raken. Mensen trekken dan vaak weg naar andere gebieden met meer bronnen en weg van conflicten.” De bevindinge­n zijn intrigeren­d. Het geeft namelijk aan dat mensen zo’n 50.000 jaar geleden al in staat waren om ingewikkel­de en gevaarlijk­e zeetochten te plannen en te navigeren en tegelijker­tijd grote aantallen mensen te vervoeren. Ze moeten dus wel over geavanceer­de technologi­e en kennis hebben beschikt om dit voor elkaar te krijgen. En dat levert nieuwe inzichten op over de eerste inwoners van Australië.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname