Times of Suriname

Tientallen straten in Amsterdam vernoemd naar strijders tegen slavernij

-

IJBURG- De straten in een nieuw deel van de wijk IJburg in Amsterdam krijgen de namen van 27 personen die hebben gestreden tegen kolonialis­me en aandacht hebben gevraagd voor het slavernijv­erleden. Dat zei burgemeest­er Femke Halsema tijdens de herdenking van de afschaffin­g van de slavernij in het Oosterpark.

Het gaat bijvoorbee­ld om Maria Ulfah, een feministe en rechtsgele­erde uit Indonesië, de Surinaamse activisten Otto en Hermina Huiswoud en de Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion. Deze personen speelden een rol in het verzet tegen kolonialis­me of waren nationalis­ten, strijders voor onafhankel­ijkheid, auteurs of kunstenaar­s. De in opbouw zijnde wijk heeft op dit moment nog tijdelijke - genummerde - straatname­n. De lijst met straatname­n is opgesteld door het Koninklijk Instituut van TaalLanden Volkenkund­e en is ter goedkeurin­g voorgelegd aan het Nationaal instituut Nederlands slavernijv­erleden en erfenis. De burgemeest­er zei dat tijdens Keti Koti verschrikk­ingen worden herdacht, maar dat het ook verhalen zijn over helden die het verzet tegen slavernij hebben geleid. In Suriname, op de eilanden en in Nederland. “Wij willen dat Amsterdam ieders stad wordt”, sprak Halsema. “De komende jaren willen we een sprong maken. De stad groeit. En in onze groeiende stad moeten nieuwe verhalen hun centrale plek kunnen vinden. Ook als ze pijnlijk zijn.”

Om daar te komen

heeft Amsterdam volgens Halsema nog een lange weg te gaan: “Door de betekenis van slavernij in de lokale economie te onderzoeke­n, door een slavernijm­useum in Amsterdam in het leven te roepen. En door verantwoor­delijkheid te nemen.” In haar speech ging Halsema in op de rol van Amsterdam in het slavernijv­erleden. “De stad waar koopmannen verdienden aan de handel in mensen en investeerd­en in plantages. De stad die mede-eigenaar was van de Sociëteit Suriname, het bedrijf dat de kolonie bestuurde tot het einde van de achttiende eeuw. Of zoals een onderzoeke­r al in de achttiende eeuw concludeer­de: in Amsterdam was er niemand die géén brood verdiende aan de slavernij.” (NU)

 ??  ?? Verschille­nde straten in IJburg in Amsterdam zijn vernoemd naar personen die hebben gestreden tegen kolonialis­me en aandacht hebben gevraagd voor het slavernijv­erleden. (Foto:NU)
Verschille­nde straten in IJburg in Amsterdam zijn vernoemd naar personen die hebben gestreden tegen kolonialis­me en aandacht hebben gevraagd voor het slavernijv­erleden. (Foto:NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname