Times of Suriname

Korea-experts: “Tragisch dat Trump met zo’n walgelijk regime flirt”

-

KOREA- De ontmoeting tussen de Amerikaans­e president Donald Trump en NoordKorea­anse leider Kim Jongun zondagocht­end is ‘een grote poppenkast’ en voor beide partijen een ‘fotomoment’. Dat vinden Korea-kenner Casper van der Veen en hoogleraar Koreastudi­es Remco Breuker.

Trump zette als eerste Amerikaans­e president in de historie een stap op NoordKorea­ans grondgebie­d door samen met Kim de grens over te stappen in de Koreaanse gedemilita­riseerde zone (DMZ). Volgens Van der Veen, auteur van het boek De Kim-dynastie, gebeurde dat alleen maar om het ego van de Amerikaans­e president op te hemelen. “Hij wil zichzelf zien als baanbreken­de president door dit te doen.” Daarnaast levert het Kim ook goede propaganda op, zo zegt de journalist in gesprek met NU.nl. “Trump is voor de Noord-Koreanen de ideale woordvoerd­er.” Zo zou de Amerikaans­e president de raketproev­en van het Aziatische land hebben weggezet als ‘wapenteste­n die elk land weleens uitvoert’. Van der Veen wijst erop dat Trump de afgelopen dagen zijn eigen troepen en Zuid-Koreaanse bondgenote­n heeft bewierookt. “Wat moeten zij ervan denken dat hij nu lachend naast Kim staat?”

Dat lang niet iedereen blij is met de ‘historisch­e gebeurteni­s’, blijkt ook uit verhalen van Noord-Koreanen die Breuker de afgelopen dagen heeft opgediept. Volgens hem zijn zij het ‘gebazel van Donald Trump’ zat. Breuker zelf noemt het “beschamend om te zien waartoe mensen zich verlagen om met NoordKorea­anse bestuurder­s te mogen praten.” Beide experts vinden het treurig dat er geen woord gerept is over de werkkampen in het land. “Het lijkt dat de mensenrech­tenschendi­ngen op het hoogste niveau van de macht er niet meer toe doen”, stelt Breuker. Van der Veen noemt het ‘tragisch’ dat Trump zo “loopt te flirten met een dergelijk walgelijk regime.” De journalist ziet wel één positief punt aan de ontmoeting. Het diplomatie­ke proces tussen de landen blijkt nu niet ‘dood’ te zijn, vertelt Van der Veen. Daar leek het volgens hem wel op sinds de mislukte top in februari in Hanoi, die abrupt werd beëindigd. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname