Times of Suriname

Batman is ereburger, maar inwoners zijn boos op gemeentera­ad

-

Het is officieel. Batman is uitgeroepe­n tot ereburger van de Argentijns­e stad La Plata. Het gaat om een lokale ‘Bruce Wayne’ die al zes jaar lang elke week het kinderziek­enhuis van de stad bezoekt. Toch leidde de ceremonie tot woede onder sommige inwoners.

Iedere vrijdag rijdt de anonieme held in zijn batmobiel naar het kinderziek­enhuis van La Plata, een metropool op 50 kilometer ten zuiden van hoofdstad Buenos Aires. Sinds 2013, toen een zware overstromi­ng het leve kostte aan 89 inwoners van La Plata, bezoekt hij het ziekenhuis.

Gewapend met stripverha­len, kleurstift­en en snoepjes speelt hij met de zieke kinderen, hopende dat ze even hun misère vergeten. Net zoals de ‘echte’ Batman kan hij rekenen op de hulp van zijn kameraad Robin, met wie hij lootjes verkoopt om geld in te zamelen voor het ziekenhuis. Dankzij de lootjes en donaties kon Batman al een televisie kopen voor de kinderafde­ling. Ondanks zijn goede daden wil de Argentijn niet herkend worden. “Maar als je me toch een naam moet geven, noem me dan maar ‘Bruno Díaz’, zo liet hij aan lokale journalist­en weten. Een Spaanstali­ge knipoog naar Bruce Wayne. Gemeentera­adslid Guillermo Ronga, die de solidaire Batman voordroeg tot ereburger, wil evenwel een tipje van de sluier oplichten: “De beste man is docent en vader van drie kinderen.” Toch kon niet iedereen de geste van de gemeentera­ad waarderen. De ceremonie vond namelijk plaats op een heel ongelukkig tijdstip. Duizenden inwoners van de stad zaten al dagenlang zonder stroom toen Batman vorige week in de banken van de raad verscheen. Sommigen lieten dan ook op Twitter hun ongenoegen merken. “Ik zou willen dat dit een geintje was”. De critici werd echter al snel de mond gesnoerd door inwoners die de liefdadigh­eid van ‘hun’ Batman wel kunnen waarderen. Zij richten hun pijlen liever op de gemeentera­ad die volgens hen te weinig doet aan de stroomstor­ing. Want die klus lijkt zelfs voor Batman een maatje te groot.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname