Times of Suriname

Eerste Kamer kiest VVD’er Jan Anthonie Bruijn als voorzitter Eerste Kamer

-

DEN HAAG - Jan Anthonie Bruijn wordt de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. De VVD’er kreeg gistermidd­ag 34 stemmen van de 73 aanwezige senatoren. Hij won uiteindeli­jk in een derde stemmingsr­onde nipt van Ruard Ganzevoort (GroenLinks) die 28 stemmen kreeg. Elf senatoren stemden blanco.

Bruijn dankte zijn collega’s voor het vertrouwen, ook degenen die niet op hem hebben gestemd. “Ik zal mijn uiterste best doen uw vertrouwen te winnen”, zei de senator.

Joris Backer (D66) en Toine Beukering (Forum voor Democratie) hadden zich ook kandidaat gesteld, maar zij vielen in een vroeg stadium al af.

Bruijn is arts en hoogleraar in Leiden. Hij vindt het belangrijk om ook “elders met een been in de samenlevin­g te staan”, zei hij tijdens een kort vragenrond­je in de senaat, maar benadrukte dat zijn prioriteit bij de Eerste Kamer ligt zodra hij tot voorzitter zou worden gekozen. “Ik richt mij op kwaliteit en uitvoerbaa­rheid. Al het andere is secundair”, aldus Bruijn. De VVD’er zit ruim zes jaar voor zijn partij in de Eerste Kamer. In zijn brief aan zijn collega-senatoren schreef hij een voorzitter te willen zijn voor alle fracties. “Groot of klein, gevestigd of nieuw, en voor alle leden van deze Kamer.”

De nieuwe Eerste Kamer werd op 11 juni geïnstalle­erd. Sindsdien is de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie zijn meerderhei­d kwijt (samen 32 zetels). FVD kwam als grote winnaar uit de bus en leek even de meeste zetels in de senaat te krijgen, maar na de verdeling van de restzetels kwam de VVD op gelijke hoogte (beide 12). Het is overigens geen regel dat de grootste partij ook automatisc­h voorzitter mag leveren.

de

De vorige voorzitter, VVD’er Ankie-Broekers Knol, is inmiddels in het kabinet aan de slag als nieuwe staatssecr­etaris van Justitie en Veiligheid nadat Mark Harbers op deze post was afgetreden. Broekers Knol had sinds 2013 de voorzitter­shamer in handen. De kandidaats­telling van FVD’er Beukering leek bij voorbaat kansloos vanwege zijn omstreden uitspraken over de Holocaust en de MH17-ramp. Hij werd hier dinsdag ook kritisch op aangesprok­en door andere senatoren van verschille­nde partijen.

Volgende week staat er nog een laatste debat voor de zomervakan­tie gepland. In oktober, als het nieuwe politieke seizoen is begonnen, wordt er weer gedebattee­rd.

(NU) 08:00 Movie: Besharam

10:35 Movie: Jaisi Karni Waisi Bharni Twee baby’s liggen in een ziekenhuis­bed, zegt de een tegen de ander: “Ik ben een jongen.” Zegt de ander: “Bewijs dat maar eens dan.” “Ok als de zuster weg is.” Als de zuster weggaat, schopt hij zijn dekentje weg en zegt: “Kijk blauwe sokjes.”

(Bron:Verveel) 07:00 Sport Tennis Wimbledon 2019

16:30 Suri Tunes

17:35 The Weekend Talent Show: Voorronde (afl.01) 19:00 ATV Nieuws

19:40 Chef’s Table

20:30 Crazy Ex-Girlfriend

21:20 In Gesprek Met

22:10 Caribbean Newsline

22:40 Ransom

23:25 The Magicians

00:10 Einde uitzending

(Wijziginge­n voorbehoud­en)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname