Times of Suriname

Artsen in Rome waarschuwe­n voor gezondheid­sgevaren vuilnis

-

ITALIË - In Rome slaan artsen alarm vanwege de gezondheid­srisico’s die zijn ontstaan door de enorme hoeveelhei­d afval in de stad. Centrale wegen, pleinen in het centrum en ook straten rondom het Vaticaan liggen vol met vuilnis. Prullenbak­ken zitten stampvol, veel zijn er niet eens meer zichtbaar onder de enorme berg vuilnis die eromheen ligt opgestapel­d. Bewoners klagen over de stank, die wordt verergerd door de hittegolf die de stad teistert.

“Het is een drama”, zegt correspond­ent Mustafa Marghadi. “Ook voor mijn deur liggen bergen afval. Er komen ratten op af en meeuwen trekken de zakken open.” Ongedierte, zwerfhonde­n en -katten wroeten door de vuilnis, urineren erop en verspreide­n zo infecties, waarschuwt medisch onderzoeke­r Roberto Volpe, aangeslote­n bij de grootste nationale onderzoeks­raad (the National Research Council). “Het grootste risico lopen we als we de vuilnis buiten zetten en weggooien. Dan kun je een besmetting oplopen en mee naar huis nemen. Daarom is het belangrijk om je handen goed te wassen”. Afvalberge­n zijn geen nieuw probleem in Rome. Al jarenlang volgt de ene vuilniscri­sis op de andere. Jaarlijks produceren de bijna 2,9 miljoen inwoners en alle toeristen ruim 1,7 miljoen ton afval. En er lijkt maar geen efficiënte oplossing gevonden te worden om de verwerking daarvan te stroomlijn­en.

Er zijn veel

redenen. Het afvalophaa­lbedrijf heeft financiële problemen, een vuilnisbel­t is vol en dan is er ook nog eens minder capaciteit omdat er brand was bij een vuilverbra­nder. Milieuorga­nisaties willen geen nieuwe verbrandin­gsovens. En sommige bewoners maken het zelf nog erger, zegt Marghadi. “Je ziet dat de bakken vol zitten, dus wat doen ze? Ze plempen die zakken naast de bak. Of ze brengen het naar een ventwegget­je. Er komen zelfs wilde zwijnen op af.” Veel bewoners zijn laaiend over de afvalberge­n in de stad en spreken van ‘derdewerel­dtoestande­n’. “Ze schrijven woedende brieven aan de burgemeest­er en zetten foto’s en filmpjes op internet, met teksten als: “Rome is goor”. Sommige burgers zijn zo woedend dat ze vuilnisbak­ken in de fik steken.”

De gemeente erkent de noodsituat­ie en heeft het regiobestu­ur om hulp gevraagd. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname