Times of Suriname

Roger Khan over enkele dagen op vrije voeten

-

GUYANA - Drugssmokk­elaar Roger Khan die in 2009 in Amerika werd veroordeel­d tot vijftien jaar gevangenis­straf komt over enkele dagen op vrije voeten. De datum van vrijlating is gepland voor 8 juli, meldt

Momenteel werken de Amerikaans­e en Guyanese autoriteit­en nauw samen om de komst van Khan naar Guyana zo soepel mogelijk te laten verlopen. De 47-jarige Khan vroeg de Amerikaans­e rechtbank eerder dit jaar om hem vervroegd vrij te laten, op basis van nieuwe regelgevin­g. Hij vertelde de rechtbank in Zuid-Florida dat hij recht heeft op extra tijdige kredieten, in overeenste­mming met de vorig jaar in de VS aangenomen First Step Act.

Khan werd in 2009 op drie afzonderli­jke beschuldig­ingen door de Amerikaans­e rechter Dora Irizarry veroordeel­d tot veertig jaar gevangenis­straf, nadat zij de schikkingo­vereenkoms­t die hij met de openbare aanklagers had gesloten, had aanvaard. Twee van de vonnissen, tien jaar voor een aanklacht wegens illegaal wapenbezit en vijftien jaar voor het knoeien met getuigen, zouden echter samenvalle­n met de andere vijftienja­rige gevangenis­straf.

De drugssmokk­elaar die in Suriname werd gearrestee­rd en in 2006 naar de Verenigde

Kaieteur News. Staten van Amerika werd geëscortee­rd, had op 16 maart 2009 een pleidooi voor een akkoord gesloten met de Amerikaans­e aanklagers. Naast de gevangenis­tijd zal Roger Khan vijf jaar onder toezicht moeten worden vrijgelate­n, hoewel hij volgens de rechter waarschijn­lijk zal worden uitgezet. Hij stond in Guyana bekend om zijn vermeende samenwerki­ng met wijlen Ronald Gajraj, minister van de Progressie­ve Volksparti­j, om verschille­nde criminelen dat het land terrorisee­rden, te executeren. Hij werd ook beschuldig­d van het executeren van concurrent­en in de drugshande­l.

In 2006 vluchtte hij naar Suriname nadat de autoriteit­en een opsporings­bevel tegen hem hadden uitgegeven. Naar verluidt, werd hij in Suriname opgepakt met drugs en geld. Zijn zaak in New York werd nauwletten­d in de gaten gehouden met zijn advocaat Robert Simels die later werd opgesloten wegens geknoei met getuigen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname