Times of Suriname

(5 januari 1944 - 2 juli 2019)

-

Suriname is eerder deze week een grote kunst- en cultuurper­soonlijkhe­id kwijtgeraa­kt. Benjamin Mitrasingh, of zoals hij door velen het liefst genoemd werd, Oom Ben, kwam op 2 juli op 75-jarige leeftijd te overlijden.

Als je vandaag vooral jongeren vraagt of ze weten wie Benjamin Mitrasingh was, dan krijg je het meest als antwoord: “Is dat niet die meneer die bezig was met de opgravinge­n te Mariënburg? Dat klopt ja. De zoektocht naar het massagraf van de slachtoffe­rs van de opstandeli­ngen te Mariënbrug was een van de laatste projecten waarmee Oom Ben zich heeft beziggehou­den de laatste jaren. Het was zijn droom om ooit het massagraf te vinden en daar een gedenkstee­n te plaatsen, zodat de zielen van de slachtoffe­rs eindelijk rust krijgen en ook Suriname dit belangrijk­e hoofdstuk van onze geschieden­is kan afsluiten, maar helaas heeft hij deze droom niet kunnen waarmaken. Ondanks de vele obstakels en tegenwerki­ngen heeft Mitrasingh er alles aan gedaan om de opgravinge­n te verrichten die in 2013 aanvingen. Hij heeft de hoop nooit opgegeven dat het massagraf ooit nog gevonden zou worden en de hoop is er nu nog steeds zodat ook deze droom van Oom Ben alsnog in vervulling kan gaan.

In zijn leven heeft Oom Ben vele functies bekleed. Hij heeft zich ook ingezet voor het realiseren van vele projecten waar wij allemaal vandaag de dag nog profijt aan hebben. Archeoloog, directeur van Cultuur en voorzitter van Stichting Cultuuredu­catie zijn slechts enkele van de functies die Mitrasingh heeft bekleed. Als medeoprich­ter van Stichting Hindostaan­se Immigratie heeft hij zich ingezet om het Baba en Mai-monument te realiseren. Dit monument werd in 1994 onthuld en nu, 25 jaar later heeft de stichting nog drie Baba en Mai-monumenten neergezet in verschille­nde districten. Als voorzitter van Stichting Cultuuredu­catie heeft Oom Ben tal van lesbrieven en schoolkale­nders uitgebrach­t en daarnaast ook steeds stukken geschreven en gepublicee­rd over verschille­nde onderwerpe­n aangaande de Surinaamse kunst, cultuur, historie, taal en ontwikkeli­ng. Op de werkvloer was Oom Ben niet altijd de makkelijks­te persoon om mee samen te werken, maar dankzij zijn persoonlij­kheid, scherpe tong en humor was hij toch geliefd bij vele van de mensen die met hem hebben gewerkt. Als hij een ruimte binnenliep, hoefde je hem niet te zien om te weten dat Oom Ben in de buurt was. Hij gaf gevraagd of ongevraagd altijd zijn mening over iets, wist tussendoor ook nog grapjes te maken en had daarnaast ook altijd een luisterend oor. Als hem om hulp werd gevraagd, hielp hij altijd mee waar het kon, ook al was dat met veel gemopper en geklaag; hij zei niet makkelijk nee en hielp mensen dan ook graag op zijn manier.

Er is geen tweede als Benjamin Mitrasingh en als men van hem hield of niet, hij zal gemist worden onder zijn collega’s en kunst- en cultuurlie­fhebbers.

(Foto: Times archief)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname