Times of Suriname

5 jaar cel Noorse ex-minister wegens misbruik asielzoeke­rs

-

IRAK - Human Rights Watch waarschuwt voor de “mensontere­nde” situatie in de Iraakse gevangenis­sen Tal Keif, Faisaliyah en Tasfirat in de provincie Nineve. Daar leven duizenden gevangenen onder slechte omstandigh­eden. De mensenrech­tenorganis­atie heeft foto’s die zouden suggereren dat de instelling­en niet voldoen aan de internatio­nale normen. In de gevangenis zouden met name mensen zitten vanwege terrorisme. Op één foto is te zien dat tientallen jongeren in een volle gevangenis­ruimte gevangen zitten. Daarop is de vloer niet meer te zien vanwege het grote aantal mensen. Op een andere foto zitten vrouwen en peuters in een overvolle ruimte, waar hun spullen aan de muur hangen.

Belkis Wille, onderzoeke­r bij Human Rights Watch in Irak, zegt dat er twee jaar geleden in de gevangenis al sterfgeval­len waren vanwege overbevolk­ing. “Als je ziet dat nog steeds sprake is van deze omstandigh­eden, betekent dat dat gedetineer­den nog steeds gevaar lopen. Het is ongelofeli­jk frustreren­d.”

Volgens HRW zitten in alle delen van de gevangenis ongeveer 4.500 mensen, terwijl het plaats biedt voor 2.500 gedetineer­den.

(HLN) NOORWEGEN - De Noorse oud-minister Svein Ludvigsen (72) moet vijf jaar de gevangenis in. De rechter achtte de voormalige minister van Visserij (2001-2005) schuldig aan het seksueel misbruik van drie asielzoeke­rs gedurende verscheide­ne jaren. Ludvigsen was in die tijd gouverneur van de provincie Tromsø. Hij gebruikte zijn machtsposi­tie om seksuele diensten te verkrijgen van kwetsbare mannen, die nu tussen de 25 en 34 jaar zijn. Eén van hen is licht geestelijk gehandicap­t. De slachtoffe­rs vertelden dat hen huisvestin­g en banen werd beloofd. Twee waren bovendien bang dat ze hun verblijfsv­ergunning zouden kwijtraken als ze niet meewerkten.

Ludvigsen ontkent iets illegaals te hebben gedaan. Hij gaf tijdens het proces toe met een van de mannen seks te hebben gehad, maar met wederzijds­e instemming. Volgens zijn advocaat gaat hij in hoger beroep.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De 72-jarige Noorse oud-minister Svein Ludvigsen. (Foto: NRC)
De 72-jarige Noorse oud-minister Svein Ludvigsen. (Foto: NRC)
 ??  ?? Gevangenen in een overvolle cel in de Iraakse gevangenis Tal Keif. (Foto: CNN)
Gevangenen in een overvolle cel in de Iraakse gevangenis Tal Keif. (Foto: CNN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname