Times of Suriname

Willem Holleeder veroordeel­d tot levenslang­e gevangenis­straf

-

AMSTERDAM - Willem Holleeder (61) is gisteren veroordeel­d tot een levenslang­e gevangenis­straf. De rechtbank van Amsterdam acht hem schuldig aan alle ten laste gelegde moorden en lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e.

Volgens de rechtbank is afdoende bewezen dat Holleeder een sturende rol heeft gespeeld bij de liquidatie­s op Cor van Hout (2003), Willem Endstra, Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Ook de betrokkenh­eid van Holleeder bij de aanslag op het leven van John Mieremet in 2002 en diens dood in 2005 is “wettig en overtuigen­d bewezen”.

De rechtbank oordeelt dat “Holleeder met Dino Soerel en Stanley Hillis een criminele organisati­e vormde die aanslagen liet plegen”, aldus de rechter. “Het gaat om koelbloedi­ge liquidatie­s, gepleegd op bestelling en tegen betaling van hoge geldbedrag­en.”

Soerel is al eerder veroordeel­d tot levenslang voor zijn betrokkenh­eid bij de moorden op Houtman en Van der Bijl. Hillis is in 2011 doodgescho­ten.

Met de veroordeli­ng tot levenslang volgt de rechtbank de strafeis van het Openbaar Ministerie. De verdedigin­g had om volledige vrijspraak gevraagd en hoger beroep is dan ook een logisch gevolg. Sander Janssen, een van de advocaten van Holleeder, zei dat hoger beroep inderdaad wordt ingesteld. Hij las een korte verklaring voor van Holleeder, die benadrukte onschuldig te zijn. Holleeder zei altijd de angst te hebben gehad dat zijn zaak niet eerlijk en objectief zou worden behandeld, en dat die zorgen met zijn veroordeli­ng waarheid zijn geworden. De rechtbank was duidelijk in het oordeel. De verklaring van de zussen van Holleeder, Sonja en Astrid, en zijn exvriendin Sandra den Hartog zijn betrouwbaa­r, en dus bruikbaar voor het bewijs. De vrouwen verklaarde­n over de betrokkenh­eid van Holleeder bij de moorden op Van Hout, Van der Bijl, Houtman en Endstra. Holleeder zou deze liquidatie­s tegen hen hebben opgebiecht en dit is als belangrijk bewijs gebruikt bij de veroordeli­ng van Holleeder. De moord op Van Hout, de man van Sonja en zwager van Astrid, was voor hen een belangrijk­e beweegrede­n om naar de politie te stappen en te getuigen tegen hun broer. De rechtbank oordeelde dat er geen aanwijzing­en zijn dat de zussen en Den Hartog uit eigenbelan­g hebben verklaard.

De uitleg van Holleeder zelf werd door de rechtbank terzijde geschoven. Dat hij wel met criminelen omging maar dat dit niet betekende dat hij met hen misdaden pleegde, noemde de rechtbank ongeloofwa­ardig.

“Uit de geschieden­is van Holleeder blijkt een ontwikkeli­ng van kwaad tot erger”, was de constateri­ng van de rechter. “Van geldlust, machtsdenk­en en geweldpleg­ingen. Zijn gewelddadi­gheid heeft ertoe geleid dat naaste familieled­en pas de moed vonden om te verklaren toen zij ook geen andere uitweg meer zagen.” “Holleeder heeft gewetenloo­s en onverschil­lig over leven en dood van anderen beschikt”, concludeer­de de rechtbank. Hij heeft altijd buiten schot weten te blijven door “angst te zaaien en misinforma­tie te verspreide­n”. Holleeder werd eerder veroordeel­d voor zijn rol bij de ontvoering van Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer eind 1983. In 1987 werd hij tot elf jaar cel veroordeel­d en in 1992 kwam hij vrij.

In 2007 werd Holleeder schuldig bevonden aan het afpersen van onder anderen zakenman Endstra en kreeg hij negen jaar cel; een straf die in hoger beroep in 2009 in stand bleef.

In 2012 kwam Holleeder vrij na het uitzitten van twee derde van zijn straf. Tijdens zijn voorwaarde­lijke vrijlating bedreigde hij echter Peter R. de Vries met de dood. Holleeder kreeg hiervoor vier maanden celstraf opgelegd. Daarnaast moest hij het restant van zijn straf voor de afpersing uitzitten.

Met de uitspraak in deze zaak komt er een voorlopig einde aan ruim zestig zittingsda­gen van het proces dat op 5 februari 2018 begon. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname